avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj si venituri lunare < 500 lei pe firma ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj si venituri lunare < 500 lei pe firma ?

Buna ziua,

Legea spune ca:

"Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc [...] la 90 de zile de la data emiterii autorizatiei de functionare pentru a desfasura activitati independente sau a certificatului de inmatriculare, conform legii, daca realizeaza venituri lunare mai mari decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata."

Intrebarea este:

Cum se calculeaza veniturile lunare?

Cazul meu concret: Sunt in somaj si am o firma la care sunt asociat unic (fara a fi angajat). Firma e infiintata in mai, iar in aug a avut un venit (mai mare decat salariul de baza minim brut pe tara, care am inteles ca e 500 lei).

Se imparte venitul total la nr de luni? sau dc intr-o luna depaseste, pierd somajul?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:37, 27 August 2009
venituril firmei nu sunt totuna cu veniturile dvs personale.

oricum, acel calcul s eface dupa cum va redau mai jos, in cazul in care aveti venituri din activitati autorizate (PFA, II, IF)- doar aceste fiind sub incidenta lg 76

norme lg 76/2002 modificate prin HG 449/2009

"Art. 6. - Veniturile prevazute la art. 17 alin. (1) lit. f) si la art. 34 alin. (1) lit. b) si alin. (3) lit. b) din lege sunt venituri lunare, care se determina prin raportarea venitului impozabil, certificat de catre organele fiscale teritoriale subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la numarul de luni aferente unui an fiscal."

"Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj in conditiile art. 34 alin. (1), respectiv alin. (3) din lege, daca dovedesc ca acele venituri, determinate potrivit art. 6, nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare in luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale."

articolul 24,
"(2) Incetarea platii indemnizatiilor de somaj pentru motivul prevazut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de intai a lunii in care beneficiarul a realizat venituri mai mari decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj si asociatie familiala fara activitate bogdanfilip bogdanfilip Buna ziua, Lucrez la o firma privata de aproximativ 7 ani. M-am hotarat sa renunt la acest loc de munca deoarece nu mai sunt multumit de salariul oferit (din ... (vezi toată discuția)
Pfa , somaj amaiana amaiana multumesc tuturor celor care au avut amabilitatea sa-mi raspunda:love1: (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj oroles2010 oroles2010 Buna ziua! In conditiile in care detin un PFA pot beneficia de ajutor de somaj? (vezi toată discuția)