avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... raportul dintre credit si valoarea garantiei
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

raportul dintre credit si valoarea garantiei

Buna ziua. In urma cu 7 ani am contractat un credit ipotecar, pe care l-am garantat cu un teren. Intre timp am inceput constructia pe acel teren a unui duplex (mentionez ca nu am obtinut acordul bancii pentru constructie, insa nu cu rea vointa, ci pentru ca am aflat ulterior ca trebuie sa procedez astfel; ulterior, insa am informat banca de existenta constructiei si de stadiul acesteia). Deoarece resursele financiare nu mi-au permis finalizarea constructiei, as vrea sa instrainez jumatate din duplex, in scopul de a atrage fonduri pentru a finaliza jumatatea cu care intentionez sa raman si sa o finalizez pentru uz personal. In momentul in care am formulat aceasta cerere catre banca mi s-a raspuns ca sunt de acord cu instrainarea doar in conditiile in care intreaga suma obtinuta din vanzare va fi virata in contul creditului. Aceasta situatie nu ma ajuta cu absolut nimic, deoarece momentan locuiesc cu chirie, iar acest demers ar fi avut ca scop finalizarea constructiei, nu achitarea anticipata a creditului. Avand in vedere ca, in baza unui raport de evaluare efectuat recent, creanta bancii va fi acoperita chiar si in conditiile vanzarii a jumatate din duplex, va rog sa imi spuneti daca exista vreo reglementare legala care sa permita bancii sa imi refuze vanzarea. Daca da, este banca indreptatita chiar si in conditiile in care bunul cu care garantez (fractiunea ramasa) valoreaza de doua ori mai mult decat creanta? Am inteles ca exista o norma BNR care nu permite depasirea plafonului de 125% (intre valoarea garantiei si suma ramasa din credit), insa nu am reusit sa gasesc textul legislativ.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament cumparat prin prima casa Daniela_83 Daniela_83 Buna ziua tuturor, Am cumparat in ianuarie 2011 un apartament prin programul Prima Casa. Pentru ca eu si prietenul meu nu eram casatoriti, el nu a putut fi ... (vezi toată discuția)
Executare silita nicu_vlad nicu_vlad Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie: In 2007 am incheiat un Contract de executie/vanzare a unui apartament intr-un ansamblu ... (vezi toată discuția)
Ipoteca teren fara constructie razvan11catalin razvan11catalin Buna ziua! Am urmatoarea dilema: cineva, o societate X a contractat un credit de la o banca - creditul a fost garantat cu un teren. Dupa semnarea contractului ... (vezi toată discuția)