avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren

Buna ziua

In urma cu un an am incheiat un antecontract de vanzare a unui teren de 1ha.
Am primit doar jumatate, un avans.Pana in acest moment nu am primit restul banilor, conform celor specificate in antecontract daca cumparatorul nu efectueaza plata integrala pana in luna mai anul curent, nu finalizeaza vanzarea-cumpararea, vanzatorul-proprietarul trebuie sa restituie acel avans.
Pana in acest moment nu am primit restul banilor, vanzarea nu s-a finalizat.
Precizez ca acel cumparator este o societate la care era dat in arenda acel teren,patronul nu e de gasit nici la telefon nici la sediul societatii, sau primesc raspunsuri evazive de la unii angajati.
Cum ar trebui procedat in aceste conditii?Pe mine nu ma intereseaza ce aspecte ce demersuri trebuiesc rezolvate pentru finalizarea vanzarii, vreau sa primesc banii si finalizata vanzarea.

O zi buna.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
costincr, utilizator
Cel mai recent răspuns: costincr , utilizator 13:34, 27 Octombrie 2016
Conform art.1.544(2)NCC"Daca partea care a dat arvuna nu executa obligatia fara justificare,cealalta parte poate declara rezolutiunea contractului retinand arvuna."sau, puteti proceda conform art.1.669(1)NCC"Cand una din partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza,nejustificat,sa incheie contractul promis,cealalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract ,daca toata celelalte conditii de validitate sunt indeplinite.
(3)Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat."
Din cele spuse de dvs., in antecontract scrie ca daca promitenjtul-cumparator nu se prezinta la notar sa incheie contractul de vanzare-cumparare pana in luna mai 2016 (care a trecut), dumneavoastra sunteti obligat sa restituiti avansul. Prin urmare, nu puteti pastra avansul., daca promitentul-cumparator l-ar cere.

O alta solutie ar fi sa cereti instantei de judecata sa pronnunte o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare, cum s-a spus anterior.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2016
Bogdan Costache, Avocat
Va multumesc pentru raspunsurile primite.
Acel cumparator nu cere restituirea arvonului, nu raspunde de nici un fel nu e de gasit, lasa lucrurile asa, in standby.
E de inteles ca ar trebui dat in judecata-proces, dar asta inseamna alte costuri, pana la urma banii pe teren, restul ar fi cheltuiti pe proces.
Am postat aici problema ca sa primesc cateva sugestii, avand in vedere ca nu sunt expert in legislatie si cum s-ar putea solutiona fara procese (desi la situatia actuala).

O zi buna
Cum altfel s-ar putea solutiona aceasta situatie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de vanzare cumparare ValentinS ValentinS Salut am o problema legata de un teren extravilan(arabil), in 2007 impreuna cu un copropietar am vandut un teren (1,3 hectare) unui cuplu care a luat terenul ... (vezi toată discuția)
Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare- cumparare IUSTINA PETECUTA IUSTINA PETECUTA Am incheiat un antecontract de vanzare -cumparare, la notar, pentru o locuinta aflata in curs de executie , am achitat avansul, dar nu am notat antecontractul ... (vezi toată discuția)