Buna ziua,
Am depus actele pt un credit ipotecar prima casa. Am primit aprobare juridica+financiara. De la banca mi s-a zis ca dosarul a fost trimis la Fondul de Garantare in 18.08.09. Mai inainte am fost anuntata ca ctr de credit trebuie semnat si de parintii mei. Intrebarea mea este de ce? Mentionez ca am un salariu destul de mare, vechimea la actualul loc de munca este de 10 ani sunt necasatorita. De ce nu mi s-a spus la preaprobarea creditului ca am nevoie de codebitori? Sa fie o conditie a dep de Risc? Sau a Fondului de Garantare? Din cate stiu Fondul analizeaza doar actele apartamentului. Inseamna ca dosarul nu a fost trimis la Fond?
Pai de ce nu ati intrebat persoana care v-a instiintat? De unde am putea noi sa ne imaginam de unde i-a sunat in cap acelei persoane ideea aceasta?
Sa semneze cointractul in calitate de ce? De parinte care atesta ca fiica sa e majora si vaccinata, de girant, de martor, de bagator in seama, de codebitor??
Ati fost informata in scris de acest lucru? Vi s-a spus asa, pe marginea unui birou sau cum?
Eu gasesc stupida aceasta cerinta si nu as duce vreun parinte pe la banci... Pai poate ca parintii dv. nu au venituri, poate ca sunt fara discernamat sau grav bolnavi, poate ca dv. ii itretineti si pe ei... ce sens ar avea semnatura lor in acest caz?
Doar ca sa semneze mai multi acolo?
Cereti un contract de credit pe Prima Casa si vedeti daca exista locuri unde ar putea fi introdusi parintii. Daca nu vi-l dau, il cereti in scris si le spuneti ca puteti face plangere la ANPC daca nu il primiti.
Sau... mergeti mai departe si la semnare va prezentati singura. Luati contractul si vedeti de ce si unde sunt parintii in el...
Vi s-au cerut date despre ei? Daca traiesc, unde muncesc, daca au pensie, copii ale actelor de identitate?
Nu mi s-au cerut acte privind veniturile lor. Doar actele de identitate. Pana la urma mi s-a spus ca e suficient sa semneze unul din ei. In calitate de codebitor.Nu inteleg ce fel de codebitor daca nu i-au studiat veniturile. Oricum mama e pensionara.
Puteti sa-mi spuneti va rog daca codebitorul are o proprietate, in cazul in care nu voi plati ratele, poate banca sa-i ia imobilul?
Multumesc
Da, exista si posibilitatea aceasta.
Depinde daca acea casa e proprietate personala sau e comuna cu sotul, daca exista sume de poprit etc.
Dv. aveti insa acea promisiune de finantare de la banca (nu retin daca asa se numeste exact)? Acel document care se elibereaza dupa studierea dosarului financiar, inainte sa plece dosarul la Fond?
Vedeti ce scrie in acesta.
Daca nu au cerut decat dovezi ale veniturilor dv., eu nu vad de ce sa va ceara sa semneze parintii sau parintele. Si, mai ales, daca nu v-au instiintat despre acest lucru inca de la analiza documentelor dv. financiare.