De ceva timp intampin cateva probleme cu angajatorul. In primul rand eu lucrez intr-un call center pe partea de INBOUND (primire apeluri) pentru o companie de telecomunicatii pentru cartele preplatite. De curand suntem obligati sa facem un training in vanzari si sa convingem clientii ce suna cu probleme pentru cartela sa isi faca abonamentela alte servicii, fara a ni se da un comision din vanzari, desi ni se spune ca avem insa nu se stie care este si nu ne dau un contract nou care sa stipuleze asa ceva in el, pentru ca vezi domne "este un program pilot". De asemenea daca nu dorim sa facem aceste lucruri suntem amenintati cu avertismente si ulterior dati afara desi noi nu avem asa ceva stipulat in contract ca suntem obligati sa facem. Mai mult de atat superiorul ne-a comunicat ca nu sunt obligati ei sa ofere toate aceste detalii la angajare si ca ei pot schimba cum vor aceste atributii ale noastre de la primit apeluri si rezolvat probleme cu o cartela preplatita, la facut abonamente pentru acea companie si obligati sa rugam lumea sa faca abonamente de tot felul. De asemenea o alta problema este a decontului transportului. La angajare ni s-a promis ca se deconteaza lunar aceste servicii insa se deconteaza cand vor ei. Mai mult ni se spune ca il primim cand proiectul va avea rezultatate (in conditiile in care dau afara angajati fara motiv si le spun ca pot sa plece ca ei gasesc altii ca ei cand vor si lucram cu mult sub numarul necesar pentru acel proiect insa ne indeplinim toate atributiile). Si o ultima problema de mentionat este un bonus de recomandare. Inainte de a recomanda o persoana mi s-a spus ca daca sta MINIM 3 luni voi primi acei bani. Acea persoana a stat in training platit 3 saptamani si 3 luni dupa cu contractul pe perioada determinata iar acum nu doreste prelungirea datorita problemelor de aici. Cei din firma nu vor sa imi dea acel bonus pentru ca vezi domne nu isi prelungeste contractul. Inca o problema este ca in momentul in care am vrut sa plec nu au dorit sa ma lase sa plec prin acordul partilor ci neaparat prin preaviz de 20 de zile daca vreau sa plec. Anterior alti angajati au avut acest privilegiu.
Ce as putea face in aceasta situatie?
In ceea ce priveste atributiile noi de serviciu, pe care spuneti ca nu aveti obligatia conform contractului/fisei postului de a le efectua, daca veti fi dat afara veti putea contesta decizia de concediere.
Spuneti ca "vi s-a promis" decontul. Inteleg ca nu aveti un astfel de drept stabilit prin CIM/act aditional la CIM/Regulament intern/CCM, asa incat nu va ramane decat solutia amiabila a solutionarii, respectiv sa asteptati sa vi se indeplineasca promisiunea.
Si in privinta bonusului de recomandare, retin aceeasi problema ca la pct. 2.
In privinta incetarii CIM, incetarea prin acordul partilor conform art. 55 lit. b) din Codul muncii este una dintre modalitatile pe care angajatorul si salariatul le au la dispozitie in cazul in care ajung la un acord asupra acestei modalitati de incetare. Daca angajatorul nu doreste sa inceteze contractul de munca prin acord, nu exista nici o posibilitate legala de a-l obliga in acest sens, ramanandu-va calea demisiei.