avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... proces verbal contraventie - stationare neregulamentara
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

proces verbal contraventie - stationare neregulamentara

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:

1. pe 23.08.2016 am gasit in geamul masinii personale o notificare emisa de Politia Locala Cluj-Napoca , Serviciul Control Trafic Rutier cum ca am oprit neregulamentar incalcand prevederile OUG 195/2002 R, art 108:
Art. 108
(1) Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează:
a) 2 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:

8. oprirea neregulamentară;

Este trecut un nume de agent constatator (nu se prea intelege) si o mazgalitura pe post de semnatura.

2. am primit apoi o recomandata marcata cu sigla primariei si politiei locale , din partea Directia Inspectie si Control / Serviciul Evidenta persoanelor prin care mi se cere sa comunic in max 15 Zile datele de identificare ale conducatorului auto pentru numarul de inmatriculare personal si contraventia constatata de ei, conform O.G.2 /2001 , Art 16, alin 1 si 6. care in speta spune ca :

obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele,
calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric
personal, ocupaţia şi locul de munca ale contravenientului; descrierea
faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a
fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi
la aprecierea gravitatii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube
pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se
sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în
situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de
circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate
din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o
asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi
organul la care se depune plângerea

Datele sunt necesare in vederea intocmirii procesului verbal de constatare a contraventiei.

Daca nu comunic aceste date, mi se aduce la cunostinta ca este contraventie, fapta prevazuta de art 2 alin (2) din HCL 61/2014 Cluj-Napoca , sanctionata la art.3 lit C cu amenda de la 300 - 500 lei.

Art 2
alin 1 - proprietarul / utlizatorul autovehiculului are obligatia de a comunica politiei Locale, in termen de 15 zile de la solicitare, datele de identitate ale persoanei careia i-a incredintat vehiculul spre a fi condus
alin 2 - Necomunicarea in termenul solicitat sau comunicarea incompleta a datelor de identitate ale conducatorului autovehiculului constituie contraventie.

art 3 lit C - contraventiile prevazute la art 1 alin 1 si 2 se sanctioneaza cu amenda contraventionala: 300 - 500 lei in cazul persoanelor fizice, contraventiile stabilite la art 2 , alin 2

Am urmatoarele intrebari:
1. Sunt obligat sa comunic aceste date la adresa primariei?
Daca nu le comunic, risc ca ei sa intocmeasca 2 procese verbale de contraventie? Unul pentru necomunicarea datelor si unul pentru stationare neregulamentara?

2. Am vreo cale de atac in conditiile mentionate?
Notificarea este intocmita rudimentar, si nu stiu daca politia locala poate aplica o amenda invocand OUG 195/2002 R. In notificarea primita nu este precizata nici macar calitatea agentului constatator si e pus un nume ilizibil.

Worst case voi recunoaste fapta si voi plati amenda.
Dar nu vreau sa umflu conturile unora gen Boc si alti corupti.

Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2016
gabi2204, utilizator
Cel mai recent răspuns: gabi2204 , utilizator 17:19, 4 Noiembrie 2016
Buna seara,
Este publicata undeva acea HCL Cluj Napoca?
Daca da atunci e bine sa comunicati acele data dupa care, la momentul primirii amenzii pentru parcarea ilegala, sa va adresati instantei pentru anulare.
Va sfatuiesc sa precizati in adrsa de comunicare si faptul ca nu detineti tractoare forestiere si nici tramvaie.
Pastrati acea adresa gasita in geam.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2016
Gabriel Klein Kiritescu, utilizator
[ link extern ]

Aici am gasit hotararea de consiliu local.

Dar politia locala are dreptul sa dea amenzi rutiere?

Tot in OUG 195/2002:
Codul rutier (OUG 195/2002)
Art.2 – Îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora


Nu se pomeneste de politie locala.
Ceea ce inseamna ca viitorul proces de constatare a contraventiei poate fi nul si exista posibilitatea actionarii in instanta?

In viitor , as putea plati amenda si apoi sa-i actionez in judecata?
Pentru aceste motive atacati acea amenda in instanta.
Iata si raspunsul care l-am primit de la primarie (pe mail):


Legea nr. 155/2010, Legea Poliţiei Locale, la art. 7 lit h) prevede:
„În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are urmãtoarele atribuţii:
h) constată contravenţii şi aplicã sancţiuni pentru încãlcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune mãsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar” iar conform art.20 alin.1), lit. g) „În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul local are urmãtoarele drepturi principale:
g) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală”.
Dispoziţiile Legii 155/2010 conferă agenţilor constatatori din cadrul Direcţiei Generale Poliţia Locală, norme legale care sunt posterioare celor din OUG nr. 195/2002 rep. şi care au forţă juridică superioară acestora, iar susţinerea potrivit căreia doar poliţiştii rutieri ar fi competenţi să stabileasă identitatea persoanei care a utilizat autovehiculul este neîntemeiată.
Faţă de această stare de fapt, revenim şi vă solicităm să ne comunicati datele de identificare ( nume, adresă, CNP) în vederera întocmirii procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei care va conţine toate datele prevăzute de OG nr. 2/2001 rep.
Deasemena HCL nr.61/2014 la art. (2 ) prevede următoarele:
„.1Propietarul/utilizatorul vehiculului/autovehiculului are obligaţia de a comunica Poliţiei Locale, în termen de 15 zile dela solicitare, datele de identitate ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus.
2.Necomunicarea în termenul solicitat sau comunicarea incompletă a datelor conducătorului vehiculului/autovehiculului constituie contravenţie. ”
Vă mulţumim pentru colaborare.

Intr-adevar situatia asa sta, prevederile L 155 / 2010 - Legea Politiei Locale au forta juridica superioara fata de cele din codul rutier? Prin urmare orice politist local poate amenda pe oricine pentru stationare neregulamentara?
Forma precara a notificarii care am primit-o in geamul masinii (nu se intelege scrisul, numele celui care constata, semnatura o mazgalitura) se poate contesta?

Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am fost amendat de politia locala! metulica metulica am fost amendat de pol locala pt oprire interzisa am contestat in instanta si am pierdut din cite stiu pol locala nu are competenta de a amenda pe oug 195/2002 ... (vezi toată discuția)
Ridicare auto- plangere contraventionala Dulcina Dulcina Am patit-o! Mi-au ridicat autovehicolul din sect 1, str Postelnicul, perpendiculara pe Bd Ion Mihalache. Masina era parcata perpendicular pe trotuar. Ceea ce ... (vezi toată discuția)
Plic de la politia locala vladdoru vladdoru Buna ziua. Am primit un plic acasa de la politie in care mi se solicita sa spun cine conducea masina in data de , locul si ora. Mentionez ca e in afara ... (vezi toată discuția)