avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Violare de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Violare de proprietate

Vecinul ne a solicitat sa facem o declaratie la notarit ,prin care sa ne exprimam acordul in ceea ce priveste inlocuirea de catre el,pe cheltuiala lui,fara nici o pretentie,a gardului de sirma care separa gradinile caselor noastre,cu unul opac,construit din ciment si lemn.
Noi ne am exprimat acordul ,am semnat acea declaratie,care precizeaza ceea ce am specificat anterior,plus are mentiunea: pe vechiul amplasament.
Deoarece in gradina noastra,in apropierea gardului existau pomi fructiferi mari,cu coronament bine dezvoltat,vecinul a spus ca unele crengi vor fi taiate pentru a nu incomoda ridicarea noului gard
despartitor al proprietatilor noastre.
Am rugat sa ne anunte cind incep lucrarile,pentru a asista la ceea ce se va intreprinde.
In rezumat:
Nu ne au anuntat.
Au dat jos gardul de sirma.
Au patruns in absenta noastra si fara acordul nostru in gradina noastra.
Au taiat toti pomii fructiferi pe toata lungimea gradinii,pe o latime de cel putin 2 metri de la gard.
Au patruns la noi in gradina cu un escavator ,cu roti de diametru circa 1,5 metri.
Acest escavator,care a sapat santul fundatiei noului gard a distrus totul pe o latime considerabila de la gard,pe toata lungimea acestuia.
Au sustras toti acei pomi fructiferi ,care au avut o virsta considerabila.
Dupa ce ne au distrus totul pe fisia de cel putin 2 metri latime si toata lungimea gradinii,au sustra tot lemnul rezultat din atitia pomi fructiferi.
Au distrus si vita de vie.
Au sustras si un trunchi de cires de diametru considerabil.
Au sapat linga o anexa de zid de a noastra ,careia i au deteriorat o parte din fundatie.
Cind am observat noi, noul gard era ridicat integral.
Am fost la ei si mi am manifestat nemultumirea ,dar vecina a tipat continuu,ceea ce m a determinat sa parasesc curtea lor.
Precizez ca atunci am observat ca pe zidul casei noastre au sprijinit tot felul de materiale de constructii.
Mentionez ca ei au construit in gradina lor o casa cu etaj la care s a lucrat mai multe luni,iar la ei in curte si gradina permanent erau utilaje , lucratori,zgomot zilnic ,etc.

Dupa ce am fost la ei in curte
,consternata de tupeul lor de a ne viola proprietatea si a ne distruge si sustrage atitia pomi fructiferi, au avut
aroganta de a mi trimite un e mail in care sa scrie ca pe o latime de 2 metri de gard,nu putem avea pomi.
Cum ar trebui sa procedam ,tinind cont ca nu am i am surprins asupra faptului, in timpul savirsirii infractiunilor?
Noi am rugat sa ne anunte ,iar ei au omis cu buna stiinta acea promisiune facuta anterior.
Zgomotul zilnic existent de atita vreme de cind tot construiesc nu ne a atras atentia in mod special, incit sa i surpridem asupra faptului comis cu rea credinta.
Noi locuim in Ardeal si conform arhitecturii traditionale specifice ,nu avem vizibilitate din curtea noastra nici spre gradina noastra,nici spre proprietatea vecinilor.Sintem izolati cu
de zidurile casei,a surii ,a anexelor, de gradina imprejmuita de jur imprejur cu gard de sirma.
Acum spre vecinii de la vest este acel gard opac.
Va multumesc anticipat pentru
sfaturile dumneavoastra,pentru intelegere si cooperare.




Cel mai recent răspuns: AD8AN , utilizator 21:53, 28 Octombrie 2016
Din pacate, e dificil sa obtineti un raspuns aici pe o astfel de speta. In primul rand, oproblema dv. pare, din titlul, de natura penala. Nu imi pare violare, poate distrugere, dar pentru a califica in mod corect faptele e nevoie sa povestiti amanuntit unui avocat.
Pe cale civila insa, s-ar rezolva mai repede, insa va fi, probabil, mai scump. Depinde si ce anume urmariti in mod concret.
Nu erau obligati sa va anunte de vreo incepere a lucrarilor, insa nu e ok ca au intrat pe proprietate. Asigurati-va dovezi cat mai curand.
Va multumesc pentru raspuns.
Eu am citit art.224 NCP si am considetat ca pot interpreta asa,deoarece gradina noastra a fost si este imprejmuita total.
Ei au patruns in toata gradina,au taiat toti pomii fructiferi ai nostri,i au dus la ei in gradina,au adus constructorii care au patruns cu escavatorul in gradina noastra,fara acordul nostru,au ridicat apoi noul gard opac si nu ne au cerut voie sa patrunda in gradina noastra.Noi n am stiut nimic.Am vazut doar noul gard separator si am constatat dezastrul produs in urma patruderii in gradina noastra,fara acordul nostru.
Eu consider prima infractiune : patrunderea pe proprietatea noastra,fara acordul nostru.
A doua: distrugerea unui mare numar de pomi fructiferi din gradina noastra.
A treia : sustragerea intregii cantitati de masa lemnoasa rezultata in urma distrugerii prezentate anterior.
Nu mai pun la socoteala comportamentul inadecvat pe care l au avut cind le am spus frumos sa ne dea lembul inapoi si sa repare ce au stricat la anexele de zid afectate .
Escavatorul a facut si tri gropi adinci in mijlocul gradinii noastre.
Va rog ajutati ma sa inteleg acest
cumul de infractiuni.Cum sa procedez?
Va multumesc.
Cand s-au petrecut faptele?
Cat a durat operatiunea?
Dvs. nu locuiti la adresa?
Faptele s au petrecut in prima decada a lunii septembrie.
Imobilul este locuit,dar nu se merge zilnic in gradina,plus ca atunci cind am semnat declaratia notariala ,am rugat sa ne anunte cind executa lucrarea,pentru a asista la inlocuirea gardului de sirma cu gardul opac,iar ei au promis ca ne anunta.
Nu ne au anuntat,au patruns pe proprietatea noastra fara sa le permitem.
Probabil va ginditi ca nu am auzit zgomotul produs de excavator?
Am precizat: ei au lucrat toata vara in gradina lor,unde,in mijlocul gradinii au ridicat din temelie o casa cu S+P+E ,asa ca toata ziua erau utilaje si zgomote generate de constructori.
Noi locuim si la o sosea extrem de circulata.
Noi am cosiderat ca vorba i vorba,iar faptul ca nu ne au anuntat nimic,ne a determinat sa credem ca nu se face inca acel gard,la a carui substituire era musai sa privim si pentru a fi siguri ca s a respectat vechiul amplasament,asa cum am stipulat in declaratia notariala.
Ei nu aveau voie sa ne distruga gradina ,patrunzind cu un utilaj greu ,cu care ne au distru toti pomii fructiferi,pe care i au si furat !
Sper ca am fost explicita in redarea anterioara.
Va multumesc pentru ajutor ,pentru buna intelegere si pentru rabdarea de a analiza o situatie mai neobisnuita.
Adevarul este ca, desi ati scris destul de mult, cu greu se poate intelege situatia de fapt si imprejurarea in care s-a petrecut intamplarea. Adica, dvs. locuind acolo, vecinul sa scoata gardul vechi, sa va faca alt gard, sa va taie pomii, sa ii care de acolo, sa va faca gropi prin curte si dvs. sa observati dupa nu stiu cat timp (dupa cat timp ati observat?), este cel putin curios.
Nu este exclus ca, dupa atata vreme (sunt aproape doua luni), vecinul sa spuna ca, de fapt, asta a fost intelegerea si ca refacerea gardului a necesitat scoaterea pomilor, iar dvs. ati achiesat la plan, cu atat mai mult cu cat asta este singurul efort pecuniar la care v-ati angajat.
In fine, una peste alta, aveti la indemana fie calea unei plangeri la politie, in care sa solicitati si despagubiri pe latura civila(dpmdv fara prea mari sanse de solutionare pozitiva pentru dvs.), fie calea unei actiuni in instanta civila, in care dvs. sa cereti sa vi se astupe gropile respective de catre vecin (sau de catre dvs. pe cheltuiala vecinului), sa vi se replanteze pomii, sau sa fiti despagubiti pentru prejudiciile pricinuite. Insa probabil ca vecinul va solicita si el partea dvs. de cheltuiala cu gardul (trebuie vazut exact ce reiese din actul semnat la notar). Ideal ar fi sa aveti fotografii facute inainte de inceperea lucrarii si dupa terminarea acesteia.

Alte discuții în legătură

Litigiu cu vecinii de gradina ana20162016 ana20162016 Buna ziua ! As dori sa ma lamuriti in legatura cu o problema .Avem la tara o gradina undeva la cateva sute de metri de casele satului , mostenita de la ... (vezi toată discuția)
Gard comun demolat de vecin. buna ziua ,as dori cum trebuie sa ... Maryegy Maryegy Gard comun demolat de vecin. Buna ziua ,as dori cum trebuie sa procedez in următorul caz: gradina +casa de la tara avea gard comun format din clădire ... (vezi toată discuția)
Rectificare cadastru pavelevap pavelevap In localitate a existat CAP si dupa 1989, mi s-a emis titlului de proprietate de Primarie pentru un teren de 1800 mp. Ulterior am facut cadastru si am ... (vezi toată discuția)