avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor in cazul decesului unui membru al familiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor in cazul decesului unui membru al familiei

intrebarea este: cat esre valoarea ajutorului de deces pentru un membru al familiei
(sotie) si de unde se poate obtine?
mentionez ca:
-sunt cadru militar mapn;
-sotiea nu era angajata, o aveam in intretinere si era coasigurata la mine.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:26, 27 Octombrie 2016
Legea 223/2015

Art. 81
(1) În sistemul pensiilor militare de stat, în afara pensiilor se mai pot acorda, în conditiile prezentei legi, urmatoarele drepturi:
a) tratament balnear si de recuperare, în conditiile legii;
b) ajutor de deces, conform prevederilor legale, în cazul decesului militarului, politistului sau functionarului public cu statut special, pensionarului militar sau al unui membru al familiei acestuia.
(2) Ajutorul de deces se acorda unei singure persoane, care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
(3) Dovada prevazuta la alin. (2) se poate face prin orice mijloc de proba prevazut de lege.
(4) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual, prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(5) În cazul decesului unui membru de familie, ajutorul de deces se acorda daca acesta nu era asigurat sau nu avea calitatea de pensionar la data decesului.
(6) Se considera membru de familie, în sensul alin. (5):
a) sotul/sotia;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati în plasament familial sau cei încredintati spre crestere si educare familiei, în varsta de pana la 18 ani sau, daca îsi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca înaintea varstelor mentionate.

Art. 82
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unei anumite vechimi în serviciu.

Art. 83
Ajutorul de deces se achita în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului militarului, politistului sau functionarului public cu statut special, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) casa de pensii sectoriala sau centrul militar zonal/judetean/sector în cazul decesului pensionarului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Art. 84
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei îndreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (2) se achita la nivelul cuvenit la data decesului stabilit conform legii.

In sistemul public ajutorul este de 1341.
Adica 1/2 din cea a pensionarului(2681).
In nsistemul militar nu se face nicio precizare.
Poate imi scapa mie ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutoare sociale pt decedati ghindaf ghindaf decedat: fost cadru MAI. de unde pot cere ajutor social pt ingropare si ce acte imi trebuiesc? este vre un termen timp alocat acestei solicitari sau o pot face ... (vezi toată discuția)
Deces in familie oprita oprita Buna ziua Lucrez ca asistenta medicala la un cabinet medical individual, si in cursul acestui an mi-a decedat mama, fapt pentru care as dorii sa stiu ce ... (vezi toată discuția)
Deces-ruda grada 1 Daliborka Daliborka Buna ziua as avea o intrebare in cazului decesului sotiei/sotului al angajatului/angajatei, care ar fi quantumul ajutorului social din partea ... (vezi toată discuția)