avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutoare sociale pt decedati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutoare sociale pt decedati

decedat: fost cadru MAI. de unde pot cere ajutor social pt ingropare si ce acte imi trebuiesc? este vre un termen timp alocat acestei solicitari sau o pot face si peste ceva timp? daca da care este termenul
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:38, 4 Aprilie 2017
Avea calitatea de pensionar MAI ?
da. multumesc pt ajutor
Legea 223/2015
art.81
(1) În sistemul pensiilor militare de stat, în afara pensiilor se mai pot acorda, în condițiile prezentei legi, următoarele drepturi:
....
b) ajutor de deces, conform prevederilor legale, în cazul decesului militarului, polițistului sau funcționarului public cu statut special, pensionarului militar ori al unui membru al familiei acestuia.
(2) Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
(3) Dovada prevăzută la alin. (2) se poate face prin orice mijloc de probă prevăzut de lege.
(4) Cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(5) În cazul decesului unui membru de familie, ajutorul de deces se acordă dacă acesta nu era asigurat sau nu avea calitatea de pensionar la data decesului.
(6) Se consideră membru de familie, în sensul alin. (5):
a) soțul/soția;
b) copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani ori, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate.

Art. 82
(1) Ajutorul de deces se suportă din bugetul de stat și se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este condiționată de realizarea unei anumite vechimi în serviciu.

Art. 83
Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului militarului, polițistului sau funcționarului public cu statut special, respectiv al unui membru de familie al acestuia;

b) casa de pensii sectorială sau centrul militar zonal/județean/sector în cazul decesului pensionarului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Art. 84.
(1) Ajutorul de deces se achită persoanei îndreptățite sau mandatarului desemnat, prin procură specială, de către aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (2) se achită la nivelul cuvenit la data decesului stabilit conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor in cazul decesului unui membru al familiei badea.nicolae badea.nicolae intrebarea este: cat esre valoarea ajutorului de deces pentru un membru al familiei (sotie) si de unde se poate obtine? mentionez ca: -sunt cadru militar ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces fluffy83 fluffy83 Buna ziua. As vrea sa stiu daca un angajat al Politiei locale are dreptul la ajutor de deces in cazul decesului unuia din parinti si in ce suma (vezi toată discuția)
Ajutor inmormintare functionari publici rataxen rataxen Buna ziua. Am o intrebare. In urma decesului unei rude de gradul 1 un functionar public poate solicita institutiei unde lucreaza un ajutor de inmormintare? ... (vezi toată discuția)