avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere legale

As avea o intrebare in ceea ce priveste zilele libere datorita Sarbatorilor legale. In Codul Muncii vad ca sunt prevazute 12 zile, insa compania in care lucrez ofera unor departamente 13, iar altora 10. Cei care au 13 lucreaza conform Sarbatorilor Legale din Romania, iar cei care avem 10 zile libere avem Sarbatorile Legale din tara de origine a firmei. Cand am intrebat la biroul de Resurse Umane despre aceasta discrepanta mi s-a spus ca in Romania unele zile libere pot sa cada si in weekend, in schimb, in tara de origine a firmei zilele libere cad mereu in timpul saptamanii.
Eu nu vad nicio astfel de prevedere in Codul Muncii din Romania, iar daca zilele libere din Romania cad in weekend in anumiti ani, nu vad de ce am avea de suferit si cei care lucram pe Sarbatorile Legale din alta tara. In cazul in care am dreptate, va pot oferi mai multe informatii si contractul de munca in care se specifica: "Angajatul declara ca este de acord cu aceasta modalitate de redistribuire a zilelor libere, avand in vedere faptul ca se respecta numarul de zile libere prevazut de legislatia romana si ca zilele de munca sunt compensate cu alte zile libere platite".
Asadar intrebarea mea este urmatoarea: Daca Codul muncii prevedere acordarea a 12 zile libere pe an, este legal ca o companie sa iti ofere doar 10 zile, pe motiv ca "toate cad in timpul saptamanii si sunteti mai avantajati decat cei care lucreaza pe sarbatorile legale din Romania?"
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:15, 31 Octombrie 2016
Nu este corect sa vi se acorde doar 10 zile ... legislatia prevede,in prezent, 13 zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Intr-adevar, sunt situatii in care aceste zile coincid cu zilele de repaus saptamanal , dar acest lucru nu impiedica acordarea lor.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
freeelis a scris:

Intr-adevar, sunt situatii in care aceste zile coincid cu zilele de repaus saptamanal , dar acest lucru nu impiedica acordarea lor.

Nu impiedica acordarea lor, dar o face ... inutila.
Daca deja am program normal, de birou L-V, 9-17/18, atunci nu voi beneficia niciodata de zi libera in prima azi de Pasti sau in prima zi de Rusalii, astea cad mereu duminica, cand eu sunt deja liber. Si in 2016 nu am beneficiat nici de 2 ianuarie - sambata, 1 mai - duminica + Pastele orthodox. Si prima zi de Craciunin 2016 va fi o duminica, iar nu beneficiez de nimic.

Eu cred ca acea clauza trebuie analizata cu un calendar in fata, avand in vedere exact programul dvs. specific. Mie imi pare in regula daca ar fi fost in contractual meu.

smeagull a scris:

freeelis a scris:

Nu impiedica acordarea lor, dar o face ... inutila.
.....

Nimeni nu poate impiedica astfel de situatii, desi cred ca angajatorul ar putea gasi o solutie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere legale Tony93 Tony93 Buna seara! Sunt un angajat intr-o companie in care programul de lucru este de luni pana vineri iar cele doua zile libere de saptamana sunt oferite in weekend ... (vezi toată discuția)
Zile libere legale de craciun Coolflo Coolflo Buna seara, In primul rand va multumesc ca existati. In al doilea am o problema pe care nu am putut-o rezolva cautand informatii cu ajutorul motoarelor ... (vezi toată discuția)
Zile nationale libere ContSters291600 ContSters291600 Buna ziua, In cazul in care ai program de lucru in ture la un departament care e activ non stop (24/7) Ce se intampla cand vin zilele nationale libere si pica ... (vezi toată discuția)