avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere legale de Craciun
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere legale de Craciun

Buna seara,

In primul rand va multumesc ca existati.

In al doilea am o problema pe care nu am putut-o rezolva cautand informatii cu ajutorul motoarelor de cautare.

Problema mea sta in felul urmator:
Lucrez la un hipermarket din Bucuresti. Aici bineinteles am doua libere pe saptamana care nu sunt neaparat sambata si duminica ci de multe ori sunt in timpul saptamanii. Mentionez ca primesc un spor pentru weekend.

Toate bune si frumoase pana cand seful meu mi-a prezentat orarul pentru saptamana viitoare si anume aceste libere sunt in zilele de 25 si 26 decembrie. Pe data de 25 magazinul este inchis bineinteles.

Intrebarea mea este urmatoarea: Nu ar trebui sa mai beneficiez de inca un liber pentru aceasta saptamana? Din cate am auzit de la prieteni daca o zi libera legala cade intr-o zi de weekend si este in orar prezentata ca liber nu mai este nevoie sa primesc liber suplimentar.

Sunt foarte confuz in legatura cu aceasta problema si va rog daca ati putea sa ma ajutati cu informatii si v-as mai ruga sa mentionati si articolele din codul muncii sau alte legi adiacente pentru a le prezenta sefului meu.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Coolflo , utilizator 13:53, 17 Decembrie 2009
Repausul săptămânal

Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
În cazul în care acesta ar prejudicia interesul public sau ar compromite desfăşurarea normală a activitătii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile, stabilite prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. În acest caz, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. În acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiei stabilită cu titlu de spor pentru munca suplimentară stipulată la art.120 alin.(2) din Codul Muncii (spor care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază).
În cazul unor lucrări urgente, a căror executare imediată este necesară pentru salvarea persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau înlăturarea efectelor acestor accidente, repausul săptămânal poate fi suspendat pentru personalul necesar executării acestor lucrări. Salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art.120 alin.(2) din Codul Muncii.

Sărbătorile legale
Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
-2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Acordarea zilelor libere se face de către angajator.
Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe adecvate pentru
unitătile sanitare şi cele de alimentatie publică, în scopul asigurării asistentei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populatiei cu produse alimentare de strictă necesitate.
Prevederile referitoare la zilele de sărbătoare legale nu se aplică în
locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de productie sau specificului activitătii.
Pentru toate situatiile stipulate mai sus, salariatilor li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariatii beneficiază de un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili şi alte zile libere.

Buna seara.Conform art. 134 din Codul Muncii -
Zilelede sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.” In concluzie trebuie sa primiti o alta zi libera caci aceasta zi este o zi libera stabilita prin lege, iar zilele dvs libere sunt stabilite prin contractul individual de munca si probabil prin contractul colectiv de munca
Multumesc pentru raspunsuri dar totusi sunt inca putin confuz.
Deci daca asa cum ati spus conform codului muncii trebuie sa primesc doua zile libere saptamanal si conform contractului de munca tot doua zile.

In plus conform codului muncii 25 si 26 decembrie sunt zile libere stabilite legal ce il impiedica pe angajator sa fixeze cele doua libere (altele decat cele legale ) tocmai in zilele libere legale, pentru ca in situatia asta nici nu plateste un spor la salariu si nici nu ofera zile libere in plus?

Si totusi daca zilele libere legale nu trebuie sa coincida cu zilele de repaus saptamanal asta inseamna ca in saptamana 21-27 decembrie ar trebui sa am fie 4 zile libere fie 3 zile libere si o zi platita cu un spor la salariu de minim 100% sau ceva in genul asta?


Totusi intrebarea ar putea fi mai simpla. Poate angajatorul sa imi dea liber vineri si sambata adica 25 si 26 sau trebuie sa imi dea 25,26,27 decembrie?
Va multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2009
Coolflo, utilizator
Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern, situaţie în care se va negocia şi acorda un spor la salariul de bază.

Pe 25 si 26 nu are cum sa va dea liber , intrucat sunt zile libere stabilite prin lege ...
Stimate domn,

inteleg confuzia dvs dar haideti sa facem un exercitiu de logica.

Daca zilele de 25 si 26 decembrie (zile libere cf legii) ar cadea in zile de week-end (sambata si duminica) sa stiti ca salariatii nu ar beneficia de alte zile libere care sa compenseze zilele de sambata si duminica.
Nu stiu daca am fost explicita.
De ex la anul f multe zile libere acordate cf legii cad in zile de w/e. Nefericirea noastra, ptr ca nu putem beneficia de mai multe zile de stat acasa. Nu inseamna ca daca zilele libere cad in w/e salariatii vor sta acasa si luni si marti ca sa compenseze! Asta e! Asteptam ani mai buni care sa ne aduca in calendar zile libere legale in zile lucratoare si nu in w/e.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Gyna Gyna Eu am fost la serviciu pe 25 Dec.(Duminica) , pe 26 Dec.(Luni), pe 1Ian.(Duminica) si pe 2 Ian.(Luni).In acest an mi-am petrecut sarbatorile la serviciu.Este ... (vezi toată discuția)
Munca in zilele libere national in weekend. ciprian2097 ciprian2097 Buna seara, In cazul in care trebuie sa muncesc pe data de 30 noiembrie, respectiv 1 decembrie, acestea fiind zile libere nationale, este angajatorul ... (vezi toată discuția)
Spor de weekend și zi libera legal Liliana33 Liliana33 Bună ziua! Lucrez în cadrul unei firme private care are activitate 7 zile din 7, astfel ca o săptămână sunt libera în weekend și următoarea lucrez în ... (vezi toată discuția)