avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modul de impartire a facturii pentru lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modul de impartire a facturii pentru lift

Sunt administrator si as dori un sfat din partea dvs:
-conform legii, stiu ca factura pentru intretinerea liftului se imparte pe cpi.
Daca in cadrul AG, se stabileste ca aceasta factura sa se imparta pe nr de persoane, este ilegal?
Am un proprietar care doreste acest lucru.Blocul este nou, dat in folosinta de curand, iar prima factura am impartit-o pe nr de persoane, pt a fi un echilibru intre cei care locuiesc singuri,o singura persoana, si cei care sunt mai multi membri in famile cu aceeasi cpi.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sniperm , utilizator 19:39, 8 Septembrie 2021
Pai ati gresit daca asa ati repartizat cheltuiala cu intretinerea liftului.

La repartizarea energiei el. necesara functionarii liftului, da, cheltuiala se repartizeaza proportional cu nr. curent de persoane, iar in AG a membrilor, puteti hotari ca proprietarii de la parter si et. 1 sa li se repartizeze doar 1/2 din costul energiei electric - si asta in conditiile in care acesti proprietari, chiar nu folosec liftul de loc (nu aveti spatii comune, uscatoare, boxe la etajele superioare).

Lecturati prev. HG nr. 1588, SECȚIUNEA 4: Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviză de proprietate si prezentati-o conducerii asociatiei.

In activitatea dvs. trebuie sa va consultati cu membrii com. executiv si ai comisiei de cenzori si, daca cunosc Legea, au sa va indice exact prevederile de mai sus, indiferent ce spune unul sau altul dintre proprietari.
Daca in AG a membrilor s-a hotarat altfel (pe nr. de persoane), dvs. care ziceti ca stiti ca nu este normal, trebuia sa le atrageti atentia aspra acestui fapt, ca hot. AG incalca Legea, deci hotararea nu este legala. Nu vreau sa zic mai mult, oricand aceasta hot. a AG poate fi contestata in justitie. Mai bine, in urmatoarea AG, discutati si reveniti la normal...
Succes!
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2016
Adam Grecu, utilizator
energia electrica pentru utilizarea liftului se repartizeaza dupa numarul de persoane (aici pot fi exceptati cei de la parter si etajul 1, in anumite conditii).

Service pentru mentenanta liftului se repartizeaza dupa cota de proprietate, si asta tuturor proprietarilor.

Va multumesc pentru corectitudinea raspunsurilor.
Buna ziua,
Cu toate ca intrebarea a fost demult pusa, nu am vrut sa deschid alta discutie, legata de plata mentenantei liftului.
Intre timp, a aparut Lg196/2018, care la art 85 este definita cheltuiala cu mentenanta liftului, care se imparte la cota parte indiviza. Am un proprietar, care invoca Art 82 unde, citez:
"(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.

(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare."
Este corecta invocarea Art.82?
Va multumesc.
Ati proceda gresit, daca ati da curs cererii proprietarului respectiv, legea e clara. AG nu poate lua hotariri in afara legii si nu poate modifica modul de repartizare a cheltuililor de intretinere (nu are aceasta atributie).

AG are urmatoarele atributii:
Articolul 53 Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii:
a)alege si revoca din functie presedintele, ceilalti membri ai comitetului executiv si cenzorul/comisia de cenzori; b)adopta si modifica statutul si regulamentul condominiului;
c)adopta, modifica sau revoca hotarari;
d)adopta si modifica bugetul de venituri si cheltuieli;
e)adopta hotarari privind executarea lucrarilor de intretinere, reparatii, modernizare, consolidare si reabilitare termica si eficienta energetica a condominiului;
f)in baza acordului scris al tuturor proprietarilor adopta hotarari privind contractarea de imprumuturi de la banci in vederea acoperirii cheltuielilor pentru consolidarea si modernizarea condominiului, modernizarea instalatiilor si dotarilor aferente, reabilitarea termica in scopul cresterii performantei energetice, precum si pentru reabilitarea structural-arhitecturala a anvelopei in vederea cresterii calitatii ambiental-arhitecturale a condominiului, potrivit prevederilor legale;
g)adopta hotarari asupra fondului anual de salarii si indemnizatii;
h)adopta hotarari asupra cuantumului indemnizatiilor, precum si asupra numarului si functiilor personalului incadrat cu contract individual de munca sau contract de prestari servicii in cadrul asociatiei de proprietari pentru buna administrare, gestionare si functionare a condominiului, dar si asupra valorii si a modalitatilor de contractare, in limita bugetului de venituri si cheltuieli;
i)stabileste modalitatile si transele de plata a contributiilor fiecarui proprietar, pentru fiecare dintre categoriile de cheltuieli, conform reglementarilor in vigoare;
j)stabileste sistemul de penalizari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale in vigoare;
k)mandateaza presedintele si comitetul executiv pentru angajarea si eliberarea din functie a administratorului, cenzorului/comisiei de cenzori sau a altor angajati ori prestatori, in scopul administrarii si bunei functionari a condominiului;
l)poate stabili plafoanele minime de la care achizitionarea bunurilor sau contractarea serviciilor se face pe baza ofertelor operatorilor economici care satisfac cerintele asociatiei de proprietari, conform legislatiei in vigoare; m)exercita alte atributii care i-au fost conferite prin statut, prin acordul de asociere sau prin votul proprietarilor membri ai asociatiei.
[ link extern ]

Altfel :
Articolul 52
(1)Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa prejudicieze interesele proprietarilor, acestia sau orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau pot/poate ataca in justitie respectiva hotarare.

Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2021
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Apartament gol - platesc liftul si interfonul? codrin_codrin codrin_codrin Buna ziua! In conditiile in care nu locuiesc in apartamentul pe care il detin, trebuie sa platesc liftul si interfonul (mentionez ca exista paza la bloc, ... (vezi toată discuția)
Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu ... andryzs andryzs Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu pentru lift, exista usi la fiecare etaj, dar fara motor si cabina etc.) va rog sa ... (vezi toată discuția)
Hotarare a ag locatarpuidana locatarpuidana Buna ziua, Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc a hotarat impartirea cheltuielior privind modernizarea liftului functie de utilizarea ... (vezi toată discuția)