avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartament gol - platesc liftul si interfonul?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartament gol - platesc liftul si interfonul?

Buna ziua!

In conditiile in care nu locuiesc in apartamentul pe care il detin, trebuie sa platesc liftul si interfonul (mentionez ca exista paza la bloc, deci utilitatea interfonului, practic, nu o vad)?
Cu respect si multumesc!
Codrin

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 15:56, 17 Aprilie 2015
Chiar daca nu locuiti trebuie sa platiti cheltuielile pe cota indiviza unde sunt cuprinse si cheltuielile ptr service lift si interfon.
Daca paznicul anunta prin intermediul interfonului locatarii despre vizitatori atunci trebuie platit si interfonul, in cazul in care asociatia nu are contract de service pentru interfon atunci in mod normal nu ar trebui sa se plateasca. De asemenea, daca nu exista contract de service ptr lift nu trebuie platit, dar ptr lift in mod sigur exista.
Liftul si interfonul sunt obiecte si instalatii care deservesc partile comune ale condominiului. Functionarea acestora este asigurata de firme specializate si autorizate cu care as. prop. a incheiat contracte de prestari de servicii.
Conform prevederilor Legii 230/2007, contravaloarea acestor contracte se vor repartiza tuturor proprietarilor din acel condominiu - indiferent daca locuiesc sau nu in acel condominiu, astfel:
- valoarea contractului de mentenanta a liftului se repartizeaza proprietarilor proportional cu cota-parte indiviza de proprietate;
- valoarea contractului de mentenanta a interfonului se repartizeaza proprietarilor in mod egal pe fiecare apartament (depinde si de hot. luata in AG a membrilor);
- valoarea energiei electrice necesara functionarii liftului si a interfonului se repartizeaza proportional cu nr. de persoane care locuiesc in apartament - cu mentiunea ca in AG a membrilor aceasta valoare poate sa fie mai mica (de obicei 1/2) pentru proprietarii care locuiesc la parter si et. 1.
Deci daca dvs. nu locuiti in apartament, la cap. Chelt. cu energia electrica o sa aveti repartizata valoarea zero - cu toate ca iluminatul pe casa scarii este util si apartamentului dvs., dar in care nu locuiti.
Conform dispozitii in vigoare ,proprietarii au obligatia sa achite lunar parti comune,chiar daca au inteles sa nu locuiasca efectiv in imobil
HG nr 1588/2007 ART. 32
(1) Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor
asociatiei de proprietari,
în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de
contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari, inclusiv cele aferente
fondurilor din asociatia de proprietari.
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decât aceea de
locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune,
ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii
apartamentului
sau a spatiului cu alta destinatie decât aceea de locuinta ori în alte situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli intretinere apartament nelocuit lucystoian lucystoian Sunt plecat din tara. Apartamentul este nelocuit. Este situat la etaj1 intr-un bloc cu 10 etaje. Cheltuielile de intretinere lunare (exemplu, luna februarie) ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)
Modul de impartire a facturii pentru lift sniperm sniperm Sunt administrator si as dori un sfat din partea dvs: -conform legii, stiu ca factura pentru intretinerea liftului se imparte pe cpi. Daca in cadrul AG, se ... (vezi toată discuția)