avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate asupra gardului intr-un ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate asupra gardului intr-un Ansamblu rezidential

In cazul in care, intr-un Ansamblu Rezidential ,format din cateva blocuri,proprietarii detin cote de parti din terenul curtii,asa cum e firesc,iar dezvoltatorul realizeaza imprejmuirea ansamblului cu gard,
Cine este proprietarul acelui gard ?
Sunt indreptatiti proprietarii sa realizeze o alta poarta pt.acces proprietari,si pe o alta latura decat cea prevazuta de dezvoltator ,in ideea sigurantei in circulatie pietonala ?

Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:24, 30 Octombrie 2016
Depinde de intinderea si configuratia terenului asupra caruia se intinde dreptul de proprietate al coproprietarilor sau proprietarilor, aceste aspecte ar trebui sa reiasa din actele pe care la aveti si nu in ultimul rand este importanta colaborarea si acceptul tuturor.
Este de asemenea foarte important ca poarta pe care doriti sa o practicati in gard sa dea intr-un drum, acces pietonal, etc, existent si autorizat prin planul urbanistic si in plus va trebuie si autorizatie de construire.
Informatiile furnizate de dvs. sunt insuficiente, si ca urmare, este necesara o vizionare la fata locului.
Gardul exista de jur imprejurul ansamblului.Acceptul proprietarilor exista. Poarta pe care dorim sa o facem pt.acces pietonal va avea o latime de numai 1m. Poarta va da intr-un drum pietonal langa caminele unei universitati de stat . E suficent sa cerem de la Primarie autorizatie de constructie ? Mai trebuie si alte aprobari ? Persoana care ne poate consilia in acest sens ce pregatire trebuie sa aiba(cadastrist,avocat,....)?
In ce masura poate dezvoltatorul sa obstructioneze efectuarea acestei porti ?

Va multumesc foarte mult pentru amabilitate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2016
danadom38, utilizator
In ce masura poate dezvoltatorul sa obstructioneze efectuarea acestei porti de acces nu putem presupune fara sa stim care este in fapt situatia acolo, practic ne intoarcem la mesajul precedent, in primul rand din actele de proprietate trebuie sa reiasa ca terenul va apartine in zona respectiva, in al doilea rand trebuie acordul notarial al proprietarilor sau o forma de asociere din care sa reiasa acordul expres al tuturor proprietarilor (pentru ca este vorba despre un act de dispozitie asupra terenului in coproprietate), apoi in ordine va trebuie certificat de urbanism, proiect si autorizatie de construire, si ulterior executia propriu-zisa a lucrarii.

Nu stiu daca aveti constituita asociatie de proprietari la nivelul la care va intereseaza sa faceti lucrarea sau cum anume sunteti constituiti in forma asociativa.

Acum, cine se va ocupa in concret de actele juridice si materiale este discutabil, si pentru ca ati mentionat cadastristul si avocatul, se poate spune ca avocatul este cel care va poate reprezenta interesele da capo al fine, ori puteti mandata, cu succes, unul dintre vecinii mai isteti care sa va reprezinte interesele in fata autoritatilor s.a.m.d.
Multumesc foarte mult.Informatiile ne sunt foarte utile. Vom avea Asociatie de proprietari pentru unul din blocuri,in cel mai scurt timp.Terenul in cauza se afla in dreptul blocului acestuia (al celor care vom avea asociatie) si avem cota parte fiecare dintre noi pentru terenul din dreptul viitoarei porti.Sper sa avem sanse sa realizam aceasta poarta si sa nu avem nici o obstructionare din partea dezvoltatorului care se ocupa si de administrare(pentru ca noi ne-am gandit ca daca el a efecuat gardul nu vom putea face nimic fara acceptul lui ).Deci ne putem considera proprietarii acelui gard daca se afla pe terenul care ne apartine ,am inteles corect ?
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2016
danadom38, utilizator
danadom38 a scris:
[...] Deci ne putem considera proprietarii acelui gard daca se afla pe terenul care ne apartine ,am inteles corect ?

trandafir2 a scris:
Depinde de intinderea si configuratia terenului asupra caruia se intinde dreptul de proprietate al coproprietarilor sau proprietarilor, aceste aspecte ar trebui sa reiasa din actele pe care la aveti ...[...]

trandafir2 a scris:
In ce masura poate dezvoltatorul sa obstructioneze efectuarea acestei porti de acces nu putem presupune fara sa stim care este in fapt situatia acolo, practic ne intoarcem la mesajul precedent, in primul rand din actele de proprietate trebuie sa reiasa ca terenul va apartine in zona respectiva, ...[...]

V-am spus, ma repet, fara a se vedea actele nu se pot emite opinii asupra situatiei juridice si deci nu se poate raspunde la intrebarea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, ma confrunt cu urmatoarea problema: in mini-complexul ... TatianaM186 TatianaM186 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea problema: in mini-complexul de 4 vile in care locuiesc, am constatat ca dezvoltatorii nu au autorizație de construire ... (vezi toată discuția)
Parcat la gardul proprietatii papusa1408 papusa1408 Va rog sa ma ajutati cu informatii legate de dreptul pe care il am asupra spatiului din dreptul gardului proprietatii mele. Locuiesc la curte, iar de la o ... (vezi toată discuția)
Montare poarta de acces auto si pietonal CarmenUng CarmenUng Buna ziua! Locuiesc intr-un imobil nou construit unde dezvoltatorul nu a montat si porti ci doar a ingradit curtea. Este un singur bloc cu 2 scari. Dorim sa ... (vezi toată discuția)