avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezilierea unui contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezilierea unui contract de intretinere

Buna domnilor, vin in fata dvs. cu o problema legata de bunica mea. Avand in vedere ca sunteti o comunitate activa si nu ma costa nimic, inainte sa imi caut un avocat am hotarat sa va cer parerea.

Long story, short. Bunica are 3 copii, 2 fete(eu fiind copilul uneia dintre ele) si un baiat, fetele s-au mutat din casa acesteia imediat dupa casatorie, iar baiatul a ramas.
Baiatul s-a casatorit, neparasind casa, nora mutandu-se impreuna cu ei.
Acestia au avut 2 copii care au crescut in casa, inclusiv eu pana la varsta de 11 ani.

Nora a plecat in Spania in 2003, devenind foarte putin curioasa de ce se intampla acasa(trimitand din cand in cand bani), bunica crescand-ui copiii.

Aceasta a venit undeva prin 2010 acasa, si facand presiune asupra bunicii, a reusit sa semneze un contract de intretinere.

Aceasta nerespectand cerintele contractului, bunica a decis sa faca un apel pentru anularea contractului, insa neavand succes nici in primul apel, cat nici in recurs. Dupa citirea hotararii judecatoresti, deduca ca bunica nu a avut succes datorita faptului:
-Aceasta pronuntand in mod repetate ca ii e firca de faptul ca nora ar putea divorta de sot si ca dupa moartea bunicii v-a divorta de el, dorind jumatate din casa.
-Sotul fiind putin mai slab de inger, a cazut in plasa sotiei si s-a pronuntat impotriva bunicii(mamei sale) spunand ca in relatia lor nu exista probleme.
(Defapt bunica incerca sa-l protejeze, acesta ne fiind in stare sa isi dea seama de lucru acesta)
-Astfel ca judecatoria a solutionat problema, rezumandu-se doar la niste "tensiuni in familie"

Ideea e ca nimeni din resul familiei, inclusiv eu, nu ne-am amestecat in acest proces, crezand ca este foarte usor sa reziliezi un contract de acest fel, avand in verede ca bunica a construit casa, si implicatia norei si a copilului a fost minima spre deloc.
S-a dovedit contrariu, iar nora acum mai mult decat niciodata abuzeaza bunica, ne respectand deloc clauzele contractului, ba mai mult a cerut si cheltuieli de judecata, taindu-i bunicii pensia aproape la jumatete (500 de lei), injurand-o, etc..
Unul dintre copiii norei, care ar trebui sa-i multumeasca bunicii pentru ca l-a crescut, ii doreste doar raul, avand interes decat proprietatea bunicii.
Din pacate sotul inca mai crede ca sotia v-a venii acasa, dar acest lucru nu se v-a intampla, toti am incercat sa-i explicam.

Avand in vedere ca bunica m-a crescut, eu ma voi ocupa de rezilierea acestui contract, insa n-am nici o idee de unde sa incep, primul pas fiind a-mi gasii un avocat bun in orasul Arad.

V-as ruga pe dvs, sa-mi dati niste sfaturi cum as putea sa actionez, si la nevoie pot sa procur actele (decizia judacatoreasca, contractul, etc..) in cazul in care doriti sa aruncati o privire.

Multumesc!:frantic:

Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2016
ARRazvan, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 18:33, 30 Octombrie 2016
Buna ziua,
Constat ca s-a pronuntat deja o hotarare definitiva in acest sens.

Teoretic nu mai puteti deschide un alt proces, existand autoritate de lucru judecat.

Dar, practic, ca o exceptie de la regula, in acest caz, privind exclusiv rezolutiunea contractului de intretinere, daca doriti deschiderea unui nou proces si depsirea principiului autoritatii de lucru judecat, v-a trebui sa demonstrati inca de la inceput, chiar din cuprinsul actiunii pe care o veti depune, ca exista o situatie noua, total diferita de motivele invocate in primul proces.

Motivele pentru care se poate cere rezolutiunea contractului de intretinere este nerespectarea clauzelor de intretinere mentionate in contract .

Tensiunile familiale nu au legatura cu contractul de intretinere, mai ales daca se face dovada ca intretinerea mentionata prin contract a fost indeplinita indiferent de tensiunile familiale existente.
@ARRazvan, in primul rand trebuie citit contractul si calificat dpdv juridic in ansamblul sau, dar si cu privire la fiecare clauza in parte. Apoi trebuiesc analizate faptele care pot fi imputate debitorilor intretinerii, si apoi poate fi trasa o concluzie intermediara asupra necesitati si sanselor de a obtine rezolutiunea contractului.

(asa la o prima citire a mesajului dvs., sansele de rezolutiune sunt minime)

Ca o parere, poate ar fi mai indicat pentru creditorul intretinerii (bunica) sa obtina inlocuirea intretinerii prin renta, in loc sa urmareasca obtinerea rezolutiunii contractului.

P.s. nu de alta, dar este posibil sa gasiti un avocat care sa va dea sperante neconditionat, care in final sa nu se materializeze, dar onorariul trebuie platit.

In ce sens spuneti ca bunica vrea sa il protejeze pe copilul mai slab de inger ?, caci daca contractul se anuleaza, casa se imparte la trei odata cu decesul bunicii, iar daca copilul mai slab de inger divorteaza, casa se imparte la doi.
Ideea este ca indiferent daca nora italianca divorteaza de copilul mai slab de inger, obligatia ei de intretinere ramane valabila, iar pe de alta parte copilul mai slab de inger are tot interesul sa aibe grija de mama lui, sa ii lungeasca viata si astfel sa foloseasca casa, impreuna cu ea, cat mai mult timp posibil.
Mulțumesc frumos pentru răspuns, puteți deschide subiectul de renta puțin mai pe larg? După micile mele research-uri asta ar însemna ca debitorii întreținerii(fiul bunicii cu sotia sa) să fie schimbați cu altcineva? Dacă da cum se poate ajunge la acest lucru? Prin hotărâre judecătorească?

Ps. Bunica nu mai dorește în momentul de fata sa-l protejeze pe fiu. Drept urmare ca în loc să îi fie de partea s-a, el a luptat impotriva.

Încă ceva, la momentul întemeierii contractului nora ii trimiseseră soțului un proces verbal prin care îl împuternicește în a încheia contractul de întreținere. În cazul în care soțul dorește să rezilieze contactul(să presupunem că îl conving), mai are nevoie de o altă împuternicire din partea sotiei?


[ edit : mesaje conexate ]
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2016
trandafir2, moderator
Înlocuirea întretinerii prin rentă, nu presupune schimbarea subiectilor raportului juridic civil, ci presupune schimbarea prestatiei întretinerii in natura cu obligatia de a plati sume de bani sau alte bunuri fungibile. La finalitatea expusa de dvs. in primul paragraf al ultimului dvs. mesaj, se poate ajunge prin conventie, insa nu si prin hotarare judecatoreasca.

Cu privire la dorinta bunicii, trebuie sa intelegeti ca simpla modificare de atitudine a bunicii asupra sentimentelor sale fata de fiu si familia lui, nu este un motiv suficient pentru a rezolutiona un contract translativ de proprietate.

Cu privire la împuternicirea din partea norei, da, este necesar un astfel de mandat ori de cate ori se pune problema incheierii, modificarii, încetarii efectelor unor acte juridice de dispozitie, si cu atat mai mult in cazul actelor autentice sau notariale.

In final ce trebuie sa intelegeti? Nu declar eu, intr-o maniera absoluta, ca nu aveti sanse, insa chestiunea comporta nuante fine, iar o analiza temeinica trebuie sa inceapa cu ce am scris in primul mesaj ...
in primul rand trebuie citit contractul si calificat dpdv juridic in ansamblul sau, dar si cu privire la fiecare clauza in parte. Apoi trebuiesc analizate faptele care pot fi imputate debitorilor intretinerii, si apoi poate fi trasa o concluzie intermediara asupra necesitati si sanselor de a obtine rezolutiunea contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce obiect va avea actiunea care ar trebui sa o promovez? mdcc mdcc Buna seara,rog un raspuns avizat,un barbat in urma unui divort a deschis o actiune de partaj,in timpul procesului el a vandut dreptul litigios fiului acestuia ... (vezi toată discuția)
Probleme succesiune paulica_67 paulica_67 bunicul si bunica mea au o casa si 5 ha teren extravilan pe care sant proprietari. de pe urma lor au rezultat un baiat si o fata. baiatul s a insurat si are o ... (vezi toată discuția)
Se mai poate desface un act de vanzare-cumparare cu clauza de ... ticarau daniel ticarau daniel Se mai poate desface un act de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct si intretinere daca au decedat cate o persoana din ambele feluri de proprietari. deci ... (vezi toată discuția)