Înlocuirea întretinerii prin rentă, nu presupune schimbarea subiectilor raportului juridic civil, ci presupune schimbarea prestatiei întretinerii in natura cu obligatia de a plati sume de bani sau alte bunuri fungibile. La finalitatea expusa de dvs. in primul paragraf al ultimului dvs. mesaj, se poate ajunge prin conventie, insa nu si prin hotarare judecatoreasca.
Cu privire la dorinta bunicii, trebuie sa intelegeti ca simpla modificare de atitudine a bunicii asupra sentimentelor sale fata de fiu si familia lui, nu este un motiv suficient pentru a rezolutiona un contract translativ de proprietate.
Cu privire la împuternicirea din partea norei, da, este necesar un astfel de mandat ori de cate ori se pune problema incheierii, modificarii, încetarii efectelor unor acte juridice de dispozitie, si cu atat mai mult in cazul actelor autentice sau notariale.
In final ce trebuie sa intelegeti? Nu declar eu, intr-o maniera absoluta, ca nu aveti sanse, insa chestiunea comporta nuante fine, iar o analiza temeinica trebuie sa inceapa cu ce am scris in primul mesaj ...
in primul rand trebuie citit contractul si calificat dpdv juridic in ansamblul sau, dar si cu privire la fiecare clauza in parte. Apoi trebuiesc analizate faptele care pot fi imputate debitorilor intretinerii, si apoi poate fi trasa o concluzie intermediara asupra necesitati si sanselor de a obtine rezolutiunea contractului.