Am si eu o intrebare.Sunt in divort de aproape 2 ani cu un copil minor la mijloc astazi mi sa instiintat ca se va elibera hotararea civila.Cat dureaza se se legalizeze si cum se proceedeaza sa fie definitiva si irevocabila.Va multumesc frumos
Daca judecatorul a ramas in pronuntare, urmeaza sa pronunte hotararea. Dupa pronuntare, o va redacta (motivele pentru care a luat acea hotarare). De obicei, dureaza cam o luna, maxim doua. Depinde de instanta de judecata. Apoi, este un termen de 30 de zile in care partile pot face apel. Daca nimeni nu declara apel, hotararea ramane definitiva (notiunea de irevocabil nu mai exista de la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila). Dupa cele 30 de zile, faceti o cerere de legalizare, platiti o taxa de 5 lei si, impreuna cu hotararea, le depuneti la instanta. In maxim o saptamana, va duceti si ridicati hotararea legalizata.
Daca se face apel, dosarul se va muta la tribunal pentru judecarea apelului. Mai dureaza inca vreo 6 luni (depinde de tribunal) pana la ramanerea definitiva a hotararii instantei de fond
In primul rand trebuie sa asteptati sa va comunice hotararea de divort acasa prin posta.
Daca hotararea de divort este pronunta doar de Judecatorie, trebuie sa asteptati sa expire termenul de apel de 30 zile de la data comunicarii hotararii de divort. Dupa expirarea acestui termen si daca nu se declara calea de atac de unul dintre soti, se poate face cerere pentru legalizarea hotararii.
Durata de emitere a hotararii legalizate depinde de fiecare instanta. Instantele mai mici elibereaza legalizarile si in aceeasi zi, in timp de instantele din orase mai mari elibereaza legalizarea dupa o saptamana.
Divort
emy_39
buna ziua.as dori sa aflu in cat timp ajunge hotararea judecatoreasca acasa, daca ultima infatisare a fost pe 21 octombrie 2010.pentru afi valabila trebuie ... (vezi toată discuția)