avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CONCEDIU MEDICAL
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CONCEDIU MEDICAL

Buna ziua! O persoana diagnosticata cu neoplasm , (cancer) mamar, fiind operata, face chimioterapie si radioterapie, cate zile de concediu medical are dreptul intr-un an?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 08:33, 1 Noiembrie 2016
Concediul medical cu cod 14 se acorda pana la durata maxima prevazuta de lege fara a se tine seama de zilele de concediu medical acordate anterior cu alte coduri.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:

ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporară de muncă se acordă pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi până la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiază după cum urmează:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, denumită în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sănătăţii;
b) un an, cu drept de prelungire până la un an şi 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză meningeală, peritoneală şi urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoză pulmonară operată şi osteoarticulară;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
(4) Pentru obţinerea avizelor prevăzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă din a cărui rază teritorială îşi are domiciliul asiguratul.
...

ART. 26
Asiguraţii care prezintă unele dintre bolile cardiovasculare menţionate în anexa nr. 7 beneficiază de concediu medical până la durata maximă prevăzută de lege.

ART. 27
Asiguraţii bolnavi de SIDA sau neoplazii de orice tip, în funcţie de stadiul bolii, beneficiază de concediu medical până la duratele maxime prevăzute de lege.
...

ART. 65
(1) Durata concediilor pentru tuberculoză, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, a concediilor pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncă şi pentru carantină, precum şi pentru risc maternal nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
(2) Pentru concediile medicale prevăzute la alin. (1), plătitorii de indemnizaţii au obligaţia să elibereze adeverinţe din care să rezulte numărul de zile de concediu medical aferent fiecărei afecţiuni în parte.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical Valeria Dobre Valeria Dobre Cat concediu medical se acorda pt bolnavii de cancer? (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 14 magdaonofrei07 magdaonofrei07 Daca in din septembrie 2012 pana in ianuarie 2013 am avut concediu medical pentru boala cardiovasculara nestiind de cancer,iar din ianuarie 2013 cand am ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ISTVANJ ISTVANJ Buna ziua, am o intrebare legata de numarul de zilele de concediu medical de care pot sa beneficiez, avand in vedere faptul ca in ultimul an am avut 126 zile ... (vezi toată discuția)