avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acord iesire din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acord iesire din tara

Buna seara,

A fost aprobata legea prin care se poate da acordul de iesire din tara pe o perioada de 3 ani?

Daca biologicul nu vrea sa-l dea, se poate cere suplinirea acordului pe o perioada de 3 ani?

Multumesc!
Buna dimineata,
-da, e vb de legea 169/2016 pt modificarea si completarea legii 248/2005.
- conteaza cum va argumentati cererea si de ce nu si-a dat biologicul acordul.

Depinde de situatie, eu cred in continuare ca si prezentele modificari sunt tot in sensul ca declaratia de acord trebuie sa precizeze detalii ale deplasarii/deplasarilor, in concret, ca ruta, tip transport, detinatie, scop, durata etc. Cei trei ani sunt trei ani de la data la care a fost data declaratia, anume daca fiica mea are planicicata o calatorie la vara cu tatal, eu ii pot da declaratia acum, nu musai cu 5 zile inainte. O pot da cu pana la trei ani inainte de plecarea ei, dar nu inseamna ca fiica mea poate pleca timp de trei ani oriunde din tara cu tatal.
Parerea mea.



pe siteul politiei de frontiera scrie asa:
o declaratie [..] pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, care cuprinde:

acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate;
datele de identitate ale însoţitorului respectiv.


din lege a169
art 30 alin 1 lit d arata acum asa :

d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate/cărţi electronice de identitate şi care călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 ani de la data întocmirii acesteia, precum şi datele de identitate a însoţitorului respectiv."


Parerea mea e ca reiese din text ca iti poti da acordul pt mai multe calatorii intinse pe o perioada de 3 ani , nu ca pot sa dau acum acordul pt o calatorie pe care o va face tatal peste 2 ani jumatate.




mai departe ,

9. La articolul 30, alineatele (4) şi (6) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"

(4) Declaraţia prevăzută la alin. (1) lit. d) trebuie să cuprindă şi menţiunea dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie şi datele de identitate ale persoanei căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, precum şi, după caz, datele de identitate ale persoanei cu care se reîntoarce în România, dacă însoţitorul este o altă persoană decât cea cu care iese din România.



(6) Organele poliţiei de frontieră vor permite ieşirea din România a minorilor însoţiţi numai dacă se constată că se respectă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) şi la alin. (4), referitoare la însoţitor, iar în situaţiile prevăzute la alin. (3), dacă se constată că ruta aleasă pentru deplasare şi momentul prezentării la ieşirea din ţară se justifică în raport cu destinaţia, respectiv cu perioada deplasării."



iar inainte legea 248 arata asa



art 30
d) minorului care este titular al unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.



(4) Pe lângă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d), declaraţia părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă şi următoarele menţiuni:

a) scopul deplasării;

b) ruta urmată până în statul de destinaţie;

c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.




(6) Organele poliţiei de frontieră vor permite ieşirea din România a minorilor însoţiţi numai dacă se constată că se respectă informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) şi c) şi la alin. (4), referitoare la însoţitor, perioada deplasării şi ruta care trebuie urmată, iar în situaţiile prevăzute la alin. (3), dacă se constată că ruta aleasă pentru deplasare şi momentul prezentării la ieşirea din ţară se justifică în raport cu destinaţia, respectiv cu perioada deplasării.


perioada deplasării şi ruta care trebuie urmată,

formularea asta nu mai exista
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2016
gi-jane2, moderator
Vechea lege era absurda. Daca eu am chef sa ies intr-un weekend pana la Veliko Tarnovo cu copilul, in loc sa ma omor pe DN1 catre Valea Prahovei, trebuia sa fac pregatiri cu luni inainte.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2016
danac71, utilizator
nu e deloc absurd, cat dureaza, o ora sa mergeti pana la notar sa luati acordul? De ce cu cateva luni inainte?

Alte discuții în legătură

Acte necesare pt a trece vama cu un minor ansi ansi Buna ziua...!!! Am un copil de 4 ani si sunt divortata....detin si custodia copilului. Vrem sa plecam in vacanta in Grecia. Imi pute-ti spune ce acte imi ... (vezi toată discuția)
Declaratie ptr iesirea minorului din tara cu alt adult decat parintii luiza-marinela luiza-marinela trebuie sa fac declaratie ptr iesirea copiilor din tara si vreau sa stiu daca trebuie sa pun data exacta sau pot sa aproximez sa zic o perioada de 2 luni:ex. ... (vezi toată discuția)