Buna ziua!
Poate puteti lamuri cum se calculeaza si cum se stabileste datoria fiscala atunci cand un teren este detinut in coproprietate de soti (cote prezumate a fi 50% pentru fiecare)
.
Detin impreuna cu sotia un teren intravilan de 1600mp la iesirea din municipiul Constanta (zona C, rang localitate 1).
In luna martie am primit instiintarea de plata a impozitului de la Serviciul Public de Impozite si Taxe (SPIT) Constanta: aproximativ 180 RON eu si tot 180 RON sotia, in total aproximativ 360 RON. Am efectuat plata urmand sa clarific ulterior daca suma este corecta.
Stiind ca impozitarea terenurilor intravilane s-a modificat, am verificat codul fiscal si codul de procedura fiscala. Aplicand prevederile articolului 465 am obtinut o valoare de aproximativ 189 RON ce ar fi trebuit impartita in mod egal intre soti.
Am avut o discutie verbala cu reprezentantii SPIT care mi-au comunicat ca impozitul a fost calculat individual pentru fiecare din soti.
Am verificat codul de procedura fiscala, iar la art 69 am gasit regula generala de stabilire a impozitului:
69. (1) Dacă un teren se află în proprietatea comună a două sau mai multor persoane, la stabilirea impozitului datorat se au în vedere următoarele:
a) cotele-părți sunt prezumate a fi egale, până la proba contrară. Fiecare dintre coproprietari datorează un impozit egal, rezultat în urma împărțirii impozitului datorat pentru întregul teren;
b) În cazul în care cotele-părți din dreptul de proprietate asupra terenului sunt determinate, fiecare coproprietar datorează impozitul corespunzător cotei-părți deținute.
(2) În organizarea evidenței fiscale organul fiscal reflectă dreptul de proprietate în cote-părți pe baza actelor doveditoare. Evidența respectivă nu are implicații cu privire la datorarea și plata obligațiilor fiscale.
Am solicitat un raspuns scris al SPIT cu privire la modul in care a fost calculat impozitul facand mentiunea ca in cazul in care au calculat individual, pentru fiecare din soti, nu au tinut seama art 69 din normele de aplicare ale legii 227/2015
Raspunsul mi-a parvenit pe ieri, 30 Oct in care SPIT invoca HG 159/2016 care la capitolul E, punctual 14, alin 12 precizeaza ca:
(12) În cazul coproprietarilor, pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 465 alin. (2)-(5) din Codul fiscal, se au în vedere întocmai precizările punctului 83, precum şi ale prezentului punct, în sensul că, pentru determinarea impozitului pe teren, se iau în calcul suprafeţele de teren potrivit cotelor- părţi deţinute de fiecare coproprietar în parte, astfel:
a) dacă prin actul de proprietate sau prin registrul agricol sunt menţionate cotele-părţi, în funcţie de acestea, aplicându-se în mod corespunzător prevederile art. 465 alin. (2)-(5), din Codul fiscal;
b) dacă prin actul de proprietate sau prin registrul agricol nu sunt menţionate cotele-părţi, se aplică în mod corespunzător prevederile art. 465 alin. (2)-(5), din Codul fiscal."
Totodata, SPIT specifica si modul de calcul:
400x0.4447=177.88 sot 1
400x0.0019x5=3.8 sot 1
400x0.4447=177.88 sot 2
400x0.0019x5=3.8 sot 2
In consecinta SPIT considera ca impozitul este correct stabilit.
Totusi este neglijat in totalitate faptul ca vorbim despre un singur bun impozabil si totodata sunt neglijate prevederile articolului 69 din normele de aplicare ale legii 277/2015. Mai mult, alte unitati administrative teritoriale calculeaza impozitul o singura data si apoi imparte datoria fiscal intre cei 2 soti.
Puteti sa ma ajutati sa inteleg care interpretare este corecta si ce pot face mai departe (e.g. o noua adresa, solicitare interpretare la MFP, contestatie catre SPIT etc).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns:
ghsilvana , utilizator
17:27, 21 Februarie 2017