avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CONTRACT DE INTRETINERE SAU CONTRACT DE ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CONTRACT DE INTRETINERE SAU CONTRACT DE VANZARE-CUMPARARE CU CLAUZA DE UZUFRUCT????

Buna ziua,

Am in proprietate un apartament ipotecat pt un credit bancar, imobil obtinut in urma unui partaj. In acest imobil eu nu mai locuiesc de mult timp datorita serviciului, m-am stabilit in alt oras, unde locuiesc cu chirie. Acolo locuieste permanent unicul meu copil, casatorit, cu familia lui. De fapt, la partaj am acceptat ca mie sa imi revina apartamentul ipotecat si sa platesc in continuare ipoteca pt ca daca l-as fi vandut si l-as fi impartit nu as fi avut suficienti bani sa cumpar altceva si atunci copilul meu nu ar mai fi avut unde sa stea. Este posibil ca in curand sa pot beneficia de o locuinta de serviciu pe care ulterior sa o pot cumpara. Pentru a se putea realiza acest lucru, eu nu trebuie sa am nici o proprietate in prezent. Avand in vedere ca eu nu mai locuiesc de mult timp in acel apartament, acolo fiind acum casa fiului meu (eu doar platesc ratele imprumutului) si ca valoarea pe care as lua-o daca as vinde apartamentul ar depasi cu putin valoarea creditului si atunci copilul meu nu ar mai avea unde sa stea, va cer sfatul in privinta a ceea ce pot face:
Sub ce forma pot transfera doar dreptul de proprietate catre fiul meu (ca sa nu mai apar ca proprietar eu) iar eu sa platesc in continuare ratele la credit (pentru ca fiul meu are un venit f.mic) - ce modalitate legala, cea mai ieftina am la dispozitie?
Ce trebuie sa fac si cum, astfel incat banca sa nu aiba nimic impotriva faptului ca se schimba proprietarul (mentinandu-se ipoteca in continuare asupra imobilului). Bineanteles fiul meu este de acord cu acest lucru.

Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:12, 9 Septembrie 2009
Puteti face un contract de vanzare-cumparare sau o donatie, dar ar fi bine sa discutati si cu banca acest lucru. In mod normal, in cazul unei ipoteic nu prea conteaza cine este proprietarul imobilului respectiv, creditorul (banca) putand urmari imobilul independent de cine este proprietarul in momement.

Un notar poate sa va dea mai multe detalii (fiind vorba de un imobil, actul de transfer a dreptului de proprietate trebuie sa fie in forma autentica).
Problema majora este care este cea mai ieftina modalitate de a nu mai apare ca proprietar al acelui apartament??????
Multumesc anticipat....
Cea mai ieftina ar fi donatia, dar terbuie sa discutati cu banca, pentru ca -- apartamentul fiind ipotecat -- pentru orice modificare in Cartea Funciara va fi necesara acordul bancii.
Am citit toate raspunsurile pe care le-ati primit si , fara sa polemizez cu nimeni , va precizez:
1--contractul de donatie si contractul de vanzare cumparare se taxeaza la fel la notariat!
2--banca nu va permite instrainarea sau donatia deoarece este vorba de plata ipotecii(doar daca se plateste ipoteca cu comisionul de rambursare anticipata a creditului aferent)
3--singura varianta ca banca sa fie de acord cu instrainarea proprietatii ar fi ca persoana care cumpara acest imobil sa indeplineasca conditiile cerute de banca(surse de venit si un anumit nivel al veniturilor) pentru preluarea ipotecii!(asta in cazul in care nu se restituie creditul luat de la banca!
SUCCES!
B-)
As mai adauga ca banca, s--ar putea sa-si dea acordul la instrainare daca fiul +sotia sa, ca si codebitor reusesc sa indeplineasca nivelul de venit necesar
Daca nu au nici asa nivelul de venit necesar, propuneti-le si solutia sa deveniti d-voastra codebitor alaturi de fiu, unele banci accepta.

Alte discuții în legătură

Contract vanzare cumparare incheiat intre parinti si copii doms doms speta: varianta 1. parintii ies la pensie si vor sa se mute din localitate. intentioneaza sa achizitioneze o casa la tara. Ca sa obtina banii pentru ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar BOGCOS BOGCOS am luat un credit ipotecar sa-mi cumpar un apartament. La realizarea contractului as vrea sa o trec si pe prietena mea la proprietari, insa banca nu ma lasa ca ... (vezi toată discuția)
Protejare locuinta gabicartog gabicartog Buna ziua si la multi ani doamnelor ! As dori sa va prezint situatia urmatoare: In urma cu ceva timp am fost disponibilizat, iar acum sunt in somaj, disperat ... (vezi toată discuția)