avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi ale angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi ale angajatului

Buna ziua.Pina vineri am mers la servici cu masina,si daca era cazul(ceea ce se intampla destul de des) ramaneam peste program. Incepind de luni nu am mai mers. Sefa mea m-a luat la intrebari ca de ce nu mai vin cu masina,iar azi dimineata mi-am gasit toate actele de pe birou aruncate pe jos. Ea le aruncase.... iar cand am ajuns toti colegii a amenintat ca poate urma oricine. Azi am inchis lucrurile in sertar,doar pe noptiera biroului am lasat cateva hartii de care avea nevoie colegul de la schimbul 2. Acum m-a sunat colegul ca si acestea sunt aruncate pe jos.Iar acum am primit e-mail de la sefa ca ma asteapta la hr maine. Ce pot face? Mi se pare un comportament nelalocul lui... mai ales ca acum o saptamana s-a scapat si ne-a spus ca sistemul de scanare e defect si hr-ul ne pune cate ore suplimentare vrea.... Ma poate penaliza sau sa imi dea avertisment daca nu mai stau la ore suplimentare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:54, 2 Noiembrie 2016
Buna seara,

Conform dispozitiilor legale in vigoare:
- Durata normală a muncii este de opt ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, durata maximală neputând depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
- Prin excepţie, durata timpului de muncă, care include şi orele suplimentare, poate fi prelungită la peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioada de referinţă de patru luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
- Salariaţii nu pot fi constrânşi de angajator să facă ore suplimentare.

Exista o singura situatie de derogare de la cele mantionate anterior, respectiv situatia instituita de art. 120 alin. 2 din Codul Muncii, conform caruia "Munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident."

Avand in vedere cele mentionate mai sus, angajatorul nu va poate aplica niciun fel de sanctiune pentru refuzul de a efectua ore suplimentare, cu execptia situatiei in care prestarea acestora s-ar impune conform art. 120 alin. 2, mai sus citat.
Multumesc pentru raspuns. As vrea sa stiu , daca mai continua cu acest comportament, ma pot adresa impotriva ei pentru abuz sau intimidare?
In situatia in care comportamentul va fi in continuare unul neadecvat/abuziv si aveti dovezi in acest sens, puteti proceda la introducerea unei actiuni prin care sa solicitati instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa oblige angajatorul (persoana juridica, in calitate de parata) să ia toate măsurile pentru respectarea demnităţii în muncă şi încetarea hărţuirii morale a dvs. din partea persoanei in cauza. (persoana ce manifesta comportamentul neadecvat)

Codul muncii prevede că relaţiile de muncă se bazează pe principiul bunei credinţe, ceea ce înseamnă că toate acţiunile anajatorului trebuie să urmărească îndeplinirea scopului bunei funcţionări a unităţii.
De asemenea, tot in conformitate cu Codul muncii salariatul are dreptul la securitate şi sănătate în muncă. Este evident faptul că în sfera acestui drept se include sănătatea şi securitatea atât fizică, cât şi cea psihică.
Astfel, angajatorul este obligat să ia toate măsurile pentru ca prin acţiunile sale salariaţii să nu fie afectaţi psihic de mediul în care lucrează.

Totodata puteti solicita si daune morale pentru repararea prejudiciului cauzat, prejudiciu ce va trebui dovedit in fata instantei.

luciasilviacostea a scris:

...
Ma poate penaliza sau sa imi dea avertisment daca nu mai stau la ore suplimentare?


Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Astfel, nerespectarea condiţiilor efectuării cercetării disciplinare, atrage nulitatea absolută a sancţiunii aplicate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avertisment scris MD2013 MD2013 Astazi am primit un avertisment scris in care sementiona ca am incalcat prevederile ROI privind fisa postului :\\\\"angajatul indeplineste si alte sarcini ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare obligatie Nexus11 Nexus11 La noi la firma se fac ore suplimentare cand este nevoie si vine cine poate la aceste ore.Persoanele care participa la aceste ore suplimentare sunt platite ... (vezi toată discuția)
Litigiu munca eujad eujad sunt data in judecata de un fost salariat ( a lucrat pana in 2008). Acum imi cere plata orelor suplimentare. Are ore suplimentare. Ce e de facut in cazul ... (vezi toată discuția)