avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Speta contabila - vanzare cereale
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Speta contabila - vanzare cereale

Buna ziua,

Va prezint o speta cu rugamintea daca ma puteti ajuta. O societate comerciala platitoare de TVA achizitioneaza cereale de la persoane fizice pe baza de borderouri de achizitie in perioada anilor 2007 - 2009. Revinde aceste cereale pe baza de facturi la diversi furnizori - persoane juridice, facturand cerealele vandute cu TVA 19%.

Nu depune nici o declaratie si nu prezinta niciunul din actele firmei in urma unui control fiscal. Ii este imputat tot TVA aferent livrarilor, impozitul pe profit si impozitul pe dividende pentru sumele care le-a retras din banca pe baza de borderouri de achizitie cu toate ca sustine ca banii retrasi din banca i-a folosit pentru achizitia de cereale de la PF.

Doresc sa va intreb daca are dreptul la deducerea TVA pe baza acestor borderouri care insumate cantitativ totalizeaza o cantitate mai mare de cereale decat cea vanduta si daca impozitul pe dividende este imputat in mod corect. Va multumesc pentru lamuriri!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 10:14, 3 Noiembrie 2016
Nu puteti deduce TVA la achizitie cereale pt ca persoanele fizice nu erau inregistrate in scopuri de TVA. Ca principiu trebuie sa aveti o factura unde sa fie inscris TVA-ul pt a il putea deduce.

In baza livrarilor vi s-a calculat si impozitul pe profit prin diferenta intre pret achizitie si pret vanzare.

Dividend este potrivit Cod fiscal: dividend - o distribuire în bani sau în natură, efectuată de o persoană juridică unui participant, drept consecință a deținerii unor titluri de participare la acea persoană juridică.


Cod proc fiscala:

ART. 106 Dreptul organului fiscal de a stabili baza de impozitare prin estimare

(1) Organul fiscal stabilește baza de impozitare și creanța fiscală aferentă, prin estimarea rezonabilă a bazei de impozitare, folosind orice probă și mijloc de probă prevăzute de lege, ori de câte ori acesta nu poate determina situația fiscală corectă.

(2) Stabilirea prin estimare a bazei de impozitare se efectuează în situații cum ar fi:

a) în situația prevăzută la art. 107 alin. (1) - (4);

b) în situația în care organul fiscal nu poate determina situația fiscală corectă și constată că evidențele contabile sau fiscale ori declarațiile fiscale sau documentele și informațiile prezentate în cursul controlului fiscal sunt incorecte, incomplete, precum și în situația în care acestea nu există ori nu sunt puse la dispoziția organelor fiscale.

(3) în situațiile în care, potrivit legii, organul fiscal este îndreptățit să stabilească prin estimare bazele de impozitare, acesta identifică acele elemente care sunt cele mai apropiate situației de fapt fiscale. Organul fiscal are obligația menționării în actul de impunere a motivelor de fapt și a temeiului de drept care au determinat folosirea estimării, precum și a criteriilor de estimare.

(4) în cazul creanțelor fiscale administrate de organul fiscal central și în scopul stabilirii prin estimare a bazei de impozitare, organul fiscal poate folosi metode de stabilire prin estimare a bazelor de impozitare, aprobate prin ordin al președintelui A.N.A.F.

(5) Cuantumul creanțelor fiscale rezultate din aplicarea prevederilor prezentului articol sunt stabilite sub rezerva verificării ulterioare, cu excepția celor stabilite în cadrul unei inspecții fiscale.


Dar ce s-a intamplat cu banii incasati din livrari?
Buna ziua,

Cu banii incasati din livrari - prin numerar si prin virament (ulterior retrasi din banca pe baza prezentarii de copii borderouri de achizitie) sustine ca a cumparat cereale de la persoane fizice si le-a revandut.

Este corect sa i impute impozitul pe dividende 16% pentru sumele ridicate din contul bancar al societatii pe baza de borderouri de achizitie, sume pe care le folosea pentru cumpararea de noi cantitati de cereale.

E clar ca respectiva societate a vrut sa eludeze statul prin nedepunerea de declaratii, distrugerea documentelor contabile si neplata contributiilor, numai ca prin intermediul declaratiei 394 a fost depistat ca nu a depus declatiile lunare si trimestriale si nu a platit contributiile legale.

Va multumesc mult!
Da, organul fiscal a mers prin estimare pt baza impozabila pt dividende. Asociatii pt asta desfasoara activitate economica: pt dividende.
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2016
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva-operatiuni neimpozabile roxanag roxanag O agentie de turism din Romania vinde ofera pachete turistice( pentru a vizita Romania),catre persoane juridice din UE.Este acesta operatiune neimpozabila ... (vezi toată discuția)
394-taxare inversa cereale....ajutor! ContSters86219 ContSters86219 In declaratia 394 pt. ianuarie 2012 trebuie sa introduc o livrare de cereale. Completez doar baza de impozitare? Ma gandesc ca nu pun si TVA aferent pt. ca pe ... (vezi toată discuția)
Curs valutar inregistrare facturi Natalia.Fomov Natalia.Fomov Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o informatie in legatura cu inregistrarea in contabilitate a facturilor externe primite. Ca regula generala, facturile ... (vezi toată discuția)