Buna ziua ! Tatăl meu a decedat de curând , el a fost cadru al poliției. La înmormântare au paticipat cadre care au depus un onor militar . O persona a filmat momentul , inclusiv pe tatăl meu decedat și a postat filmarea pe Facebook fără acordul meu. ,ce pot face in situația asta ? Va mulțumesc mult!
După părerea mea aveți dreptul de a cere persoanei sa scoată filmare după Facebook.
Este vorba de intimitate dar mai ales de faptul ca va poate afecta emoțional și din acest motiv în principal aveți dreptul de a cere sa scoată filmarea.
Hotărârea nr. 741/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice şi sanitare privind serviciile funerare, înhumarea, incinerarea, transportul, deshumarea şi reînhumarea cadavrelor umane, cimitirele, crematoriile umane, precum şi criteriile profesionale pe care trebuie să le îndeplinească prestatorii de servicii funerare şi nivelul fondului de garantare
După intrarea în vigoare a hotărârii și anume de la 23.11.2016 consider că poate fi aplicată și amenda prevazută în text. De asemenea conform codului civil, puteti face o acțiune pentru respectul datorat persoanei și după decesul său.
Art. 3.
Serviciile funerare se îndreaptă către defunct şi familia acestuia din respectul pe care societatea îl manifestă faţă de demnitatea umană şi din solidaritate faţă de membrii săi. Orice activitate sau acţiune asupra corpului unei persoane decedate va avea la bază respectul faţă de fiinţa umană şi se va realiza cu reţinere şi grijă.
Art. 4.
(1) Se interzice fotografierea corpului defunctului, fără acordul aparţinătorilor.
(2) Prin excepţie este permisă fotografierea şi filmarea pe timpul desfăşurării autopsiei în scopul constituirii probelor, conform dispoziţiilor legale în vigoare.
(1) Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) încălcarea prevederilor art. 4, art. 8 lit. d), art. 19, art. 23 alin. (1) lit. a) şi alin. (2), art. 27 alin. (1), art. 36 lit. b) şi c), art. 38 alin. (1), art. 39 alin. (1), art. 40 lit. a) şi b) cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
cum sa procedez?
Mihael74
Buna ziua,as vrea o parere,un sfat!vecinii mei au plecat in alta tara si casa sa vandut.Doamna care a cumparat are o firma funerara si a inceput renovarea ... (vezi toată discuția)