Schimbarea locului de munca de la o firma la alta firma a aceluiasi patron,ce sanse sant sa putem refuza detasarea avand in vedere ca am un minor in intretinere ,multumesc .
1. Notiunea de transfer nu mai este reglementata in Codul Muncii.
2. Detaşarea este obligatorie, salariatul neputând refuza executarea detaşării, în caz contrar fiind susceptibil a răspunde disciplinar, inclusiv cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
3. Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice. (art.46 alin.2C.mun.)
In Codul muncii nu sunt stabilite motivele pentru care salariatul poate refuza detaşarea.Insa in practica judiciara si doctrina s-a decis/opinat ca un angajat poate avea motive temeinice pentru a refuza ordinul de detaşare, chiar dacă el a fost legal ordonat, daca starea precară a sănătăţii sale s-ar înrăutăţi într-o altă localitate din cauza climei deosebite, fie se afla în cursul unui tratament medical în localitatea unde prestează munca, urmează învăţămîntul seral, mediu sau superior etc.
4. Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil.
Pe durata detaşării salariatul beneficiază de drepturile care îi sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detaşarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detaşat.