avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contractul de leasing - titlu executoriu - practica ...
Discuție deschisă în Executare silită

Contractul de leasing - titlu executoriu - practica judiciara

este bine cunoscut faptul ca un contract de leasing constituie potrivit legii titlu executoriu (art. 8 din Ordonanta 51/1997 privind operatiunile de leasing, coroborat cu art. 372 CPC).

totusi, lucrurile nu sunt foarte clare cu privire la ce se poate executa direct dintr-un astfel de contract.

multi din colegii mei avocati sustin ca un contract de leasing este titlu executoriu numai cu privire la recuperarea bunului mobil sau imobil de catre Locator de la Locatar, fara a exista insa posibilitatea ca respectivul contract sa reprezinte titlu executoriu si pentru facturile neachitate si scadente.

eu inclin sa cred ca un contract de leasing reprezinta titlu executoriu si ptr facturile neachitate si scadente, avand in vedere vechea formulare a art 8 din OG 51/1997:
"Contractele de leasing constituie titlu executoriu, daca utilizatorul nu preda bunul in urmatoarele situatii:
- la sfarsitul perioadei de leasing, daca utilizatorul nu a formulat optiunea cumpararii bunului sau a prelungirii contractului;
- in cazul rezilierii contractului din vina exclusiva a utilizatorului." )

iar noua formulare este : "Contractele de leasing, precum si garantiile reale si personale, constituite in scopul garantarii obligatiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii." (art. modificat conform art. 1 pct. 9 din Legea 287/2006)


astept pareri sustinute de ceva practica sau de ceva inscrisuri....


multumesc anticipat!!!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 17:44, 28 August 2009
Sunt de acord cu opinia d-voastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Leasing patriciageorgescu patriciageorgescu o persoana juridica poate inchiria o autoutilitara luata in leasing ( leasing-ul nu s-a terminat) unie persoane fizice cu obligatia din partea persoanei fizice ... (vezi toată discuția)
Taxa vamala spark larisarazvan larisarazvan In cele ce urmeaza va expun situatia mea la care va rog sa ma ajutati cu un sfat legal, multumindu-va anticipat In septembrie 2006 am incheiat un contract ... (vezi toată discuția)
Inchidere leasing larisarazvan larisarazvan In cele ce urmeaza va expun situatia mea la care va rog sa ma ajutati cu un sfat legal, multumindu-va anticipat In septembrie 2006 am incheiat un contract ... (vezi toată discuția)