avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... inregistrare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

inregistrare CIM

Buna dimineata,
In data de 05.09.2016, dupa ce m-am intalnit in prealabil cu angajatorul si am stabilit conditiile de munca (program , salariu, atributii in cadrul firmei), am inceput activitatea intr-o scoietate comerciala. Dupa 2-3 saptamani in care am tot asteptet sa semnam CIM l-am intrebat pe angajator de contract si mi-a raspuns ca e la el in calculator si ca o sa mi-l dea. A trecut prima luna, a vent ziua de salariu, am primit salariul dar tot nu am semnat CIM. Am hotarat sa-mi inchei activitatea si in data de 23.10.2016 i-am adus la cunostinta angajatorului ca mai vin la munca pana in data de 28.10.2016 (vineri) . Joi, 27.10.2016 , a venit contabila si mi-a dat sa semnez un tabel cu angajatii cu titlul ROI. Am intrebat despre ce este vorba si mi-a spus ca trebuia semnat la angajare si ca este vorba despre regulamentul de ordine interioara. I-am spus :"de ce sa il semnez in conditiile in care eu nu am CIM" . Atunci mi-a spus ca eu am CIM si ca este deja inregistrat in REVISAL. Din acel moment am cerut sa vad contractul (in conditiile in care eu nu am semnat ). Urma sa imi preimesc salariul pentru luna septembrie, in ultima mea zi de munca (28.10.2016). De atunci si pana astazi nu amprimit salariul . Angajatorul imi tot trimite mesaje sa ma prezint la punctul de lucru sa semnez contractul si Decizia de incetare. Nu mi se pare corect. I-am spus ca acel contract trebuia semnat la angajare.
Eu vreau sa ma adresez ITM Bucuresti in acest sens.
Ce sfat imi dati? Cum ar trebui sa procedez?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:14, 4 Noiembrie 2016
O parte de vina aveti si dvs. pentru ca ati inceput activitatea fara a semna un contract de munca, fisa de protectia muncii, etc. Eu as sugera sa semnati CIM si decizia de incetare a CIM.
Multumesc frumos pentru raspuns.
Eu opinez pentru sesizarea ITM-ului , pentru ca asa ii invatam pe angajatori sa respecte legea.
Asa ma gandeam si eu, dar din pacate nu prea ai ce face ca si angajat din moment ce nu se scaneaza CIM si nu se trimite nicaieri angajarea facandu-se doar pe baza introducerii datelor intr-un program. Inainte era clar si se primea cate un exemplar din CIM cu stmpila si semnatura de inregistrare la ITM. Din aceasta cauza s-a ajuns in situatia de fata. Angajatorului nu i se pare un act important de unde si intrebarea din partra lui "la ce iti foloseste? Ce faci cu el?" . Multumesc inca o data pentru raspunsurile dvs.
1. Art. 16 c.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
(2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
.....

2. HG 500/2011
Art. 4. - (1) Completarea, respectiv înregistrarea în registru a elementelor prevăzute la art. 3 alin. (2), şi transmiterea registrului se fac după cum urmează:
a) la angajarea fiecărui salariat, elementele prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-g) se înregistrează în registru cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză;
....

Art. 9. - (1) Constituie contravenţii următoarele fapte săvârşite de angajatori, persoane fizice sau juridice:
a) netransmiterea registrului cu elementele contractului individual de muncă prevăzute la art. 3 alin. (2) lit. a)-g), cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză;
.....
(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancţionează după cum urmează:
a) cea prevăzută la lit. a), cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană primită la muncă fără transmiterea la inspectoratul teritorial de muncă a registrului completat cu toate elementele contractului individual de muncă, fără ca amenda totală cumulată să depăşească suma de 50.000 lei;
......

Dupa cum se vede amenda este destul de mare ...:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registrul salariatilor sofishoestrend sofishoestrend in cazul daca am semnat si am inregistrat in registrul electronic contractul de munca inaintea inceperii activitatii cu o zi,iar acesta a fost transmisa ... (vezi toată discuția)
Semnez cim, vreau sa stiu termenul limita cand angajatorul este obligat sa-l inregistreze larafabian larafabian dupa ce semnam cim, care este termenul de depunere de catre angajator al acestuia la itm? (vezi toată discuția)
Inregistrare contract individual de munca retroactiv sergiupan sergiupan Va rog sa spuneti va rog frumos daca este posibil ca sa inregistrezi un Contract de Munca retroactiv? Este vorba despre un contract care ar trebui inregistrat ... (vezi toată discuția)