Sincer, nicio firma,mai bine zis niciun administrator-patron, nu uita de banii dati cu imprumut(mai ales asa suma).Vedeti daca societatile nu sunt cumva grup, asociate.In acest caz s-ar mai putea explica nerambursarea imprumutului.
Ea se stinge doar cand se face plata.
Trebuie sa faceti o analiza a acestui cont, in paralel cu 542 si 455.
Dar, poate ascunde si altceva....:O
Ma scuzati, am avut o colega (studenta) care isi facea probleme cu soldurile de la conturile 531 si 512 ca au solduri si ce face ea cu ele cu ce le inchide??? :-/#-o
Nu mi-a venit sa cred ce am auzit. :O
Din clipa aia i-am limitat accesul in contabilitate doar pentru vizualizare.:wave:
""Contul 462 ''Creditori diverşi''
Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa sumelor datorate terţilor, pe bază de titluri executorii sau a unor obligaţii ale entităţii faţă de terţi provenind din alte operaţii, alţii decât entităţile afiliate şi entităţile legate prin interese de participare.
Contul 462 ''Creditori diverşi'' este un cont de pasiv.
În creditul contului 462 ''Creditori diverşi'' se înregistrează:
- sumele încasate şi necuvenite (512, 531);
- cheltuieli ocazionate de înfiinţarea sau dezvoltarea entităţii (201);
- sumele datorate terţilor reprezentând despăgubiri şi penalităţi (658);
- partea din subvenţii aferente activelor sau veniturilor, de restituit (131, 472);
- diferenţele nefavorabile de curs valutar la sfârşitul exerciţiului financiar, din evaluarea soldului în valută (665);
- diferenţele nefavorabile aferente creditorilor cu decontare în funcţie de cursul unei valute, la sfârşitul exerciţiului financiar (668);
- rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contabile, constatate în exerciţiul financiar curent, aferente exerciţiilor financiare precedente (117);
- cheltuieli legate de emiterea instrumentelor de capitaluri proprii atunci când nu sunt îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea lor ca imobilizări necorporale (149);
- alte cheltuieli legate de răscumpărarea instrumentelor de capitaluri proprii (149).
În debitul contului 462 ''Creditori diverşi'' se înregistrează:
- sume achitate creditorilor (512, 531);
- valoarea la preţ de înregistrare a produselor cuvenite unităţilor prestatoare ca plată în natură, potrivit prevederilor contractuale (345);
- sconturile obţinute de la creditori (767);
- sume anulate reprezentând datorii faţă de creditori diverşi, aferente exerciţiului curent (758);
- sume anulate reprezentând datorii faţă de creditori diverşi, aferente exerciţiilor financiare anterioare (117);
- diferenţele favorabile de curs valutar aferente datoriilor către creditori diverşi la decontarea acestora sau cu ocazia evaluării la sfârşitul exerciţiului (765);
- diferenţele favorabile aferente creditorilor cu decontare în funcţie de cursul unei valute, la decontarea acestora sau la închiderea exerciţiului financiar (768).
Soldul contului reprezintă sumele datorate creditorilor diverşi. ""
pot paria ca nu a uitat nimeni de suma respectiva...cu siguranta s-au livrat bunuri ori s-au prestat servicii...cautati pe soldurile conturilor debitoare...undeva veti gasi 80.000 lei care nu au ce cauta pe acolo (incepeti cu 411, continuati cu 461, vedeti ce e prin 542, ori nu cumva e un sold prea mare in 5311?)
daca insa realitatea este alta si suma provine de la vreo persoana afiliata ori care controleaza societatea atunci cel mai bine este sa discutati cu administratorul...doar pe baza deciziei sale veti putea solda contul.