buna seara!as dori si eu cateva lamuriri in ceea ce priveste urmatoarea problema:sora mea a nascut anul trecut pe 9 sept.2008 in spania o fetita.dupa 6 luni a revenit si cu fetita in romania si a vrut sa-i faca certificat de nastere aici.a depus toate actele cerute si i s-a spus ca i se va elibera acest certificat abia peste 1 an.e normal asa ceva?nu-i este deloc recunoscut certificatul spaniol de nastere?copilul pana atunci va fi fara nici un drept in romania?nu i s-a dat nici macar o reteta compensata,o consultatie gratuita nimic.pana i se da acel certificat acest copil nu exista pt.statul roman?macar alocatia de stat o va primi retroactiv?astept raspunsul d-voastra.cu multumiri,radoi
In Romania orice este posibil!
Eu mi-am inregistrat copilul si mi s-a dat bon de ordine sa ridic certificatul de nastere dupa 30 de zile! In conditiile in care nasterea avusese loc in Romania!B-)
Alocatia de stat pentru copii nu poate fi primita atata timp cat nu ati solicitat-o.
Stabilirea dreptului la alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept. Cererea se face, în numele copilului.
Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani. Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii.
Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii. În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni. ;)
pai daca nu are certificat de nastere romanesc doar spaniol(acesta i se va elibera abia peste cateva luni)cum sa completeze cererea de acordare a alocatiei?nu-i trebuie un cnp al copilului sau certificatul in sine?astept sfaturile d-voastra ca nu as vrea ca din lipsa cunoasterii legilor copilul sa nu beneficieze de alocatie!multumesc