Gemenii mi s-au născut in Spania in ianuarie 2014. În iunie 2014 am fost să depun actele pentru alocație în România şi mi s-a spus că nu are rost, fiindcă nu vor primi, atâta timp cât continuă să locuiască in Spania. Că se fac vizite la domiciliu de către inspectori, pentru a se confirma că locuiesc la adresa oficială română.
În Spania, copiii nu au primit nici un ajutor, deoarece nu sunt spanioli, iar in România mi se spune că nu pot să primească alocaţie, deoarece nu locuiesc în România.
Nu m-ar preocupa dacă nu am avea de gând să ne reîntoarcem în ţară, dar plănuim ca pe la mijlocul lui 2016 să revenim.
Ce se întâmplă în astfel de cazuri, de fapt??? Au copiii dreptul la alocaţia de stat, ori nu? În caz afirmativ, se poate recupera ce nu s-a primit?
Vă mulțumesc respectuos!
Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii
art. 1
(1) Se instituie alocaţia de stat pentru copii ca formă de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare. (2) Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii toţi copiii în vârstă de până la 18 ani.
(3) Alocaţia de stat pentru copii se acordă şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.
(4) Tinerii prevăzuţi la alin. (3) care repetă anul şcolar nu beneficiază de alocaţie de stat, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificat medical.
Art.6
(1) Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
(2) Cererea se face, în numele copilului, de către persoanele prevăzute la art. 4 alin. (1) -(3).
(3) După împlinirea vârstei de 14 ani, cererea se poate face şi de către copil, cu încuviinţarea reprezentantului său legal.
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii. (5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
.....
Vă mulţumesc! Şi care ar fi perioada limită de depunere a actelor? Pentru că, în cazul nostru, a trecut ceva timp din ianuarie 2014, data naşterii.
Dar cu vizita oficială la domiciliu, ce anume vroia să mi se spună? Noi locuim momentan în Spania.
Agenţia Naţionala pentru Plăţi şi Inspecţie Socială controlează modul în care sunt respectate prevederile legale privind stabilirea, acordarea şi promovarea drepturilor sociale ale cetăţenilor de către autorităţile administraţiei publice, precum şi de către alte persoane fizice şi juridice, publice şi private.