Buna ziua,
As dori sa aflu de la dumneavoastra daca ati auzit de posibilitatea construirii de balcoane pe o partea a blocului, de la parter pana la etajul 10, sau daca exista cadru legal pentru asa ceva.
Locuiesc intr-un imobil cu zece etaje, eu la etajul 6, dar nu avem balcon, fapt resimtit din plin toti locatarii. Noi am dori sa construim din fonduri proprii dar nu stiudaca a maifacut cineva asa ceva, recunosc ca pana si ideea in sine este cam ciudata.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Functie de proiectul tehnic,de constructor /dezvoltator,exista constructii/imobile de locuit in comun mai vechi sau mai noi,care prezinta fie lipsa logiilor/balcoanelor,fie la nivelul fatadelor,joc de balcoane prin care unele dintre apartamente nu beneficiaza de balcon
Sunt blocuri de 10 nivele care au la o scara balcoane de la parter la etajul 5,iar urmatoarea scara au balcoane de la etajul 5 in sus
Nu se accepta modificarea de care vorbiti dv,care implica afectarea structurii de rezistenta,
modifica radical greutatea si inertia constructiei-elemente importante pentru comportamentul acesteia la seisme
Eu cred ca ceea ce doriti se poate indeplini. Discutati cu vecinii si vedeti daca toti sunt de acord sa construiasca balcoane. Mergeti la primarie. la serviciul urbanism, la primar intr-o audienta si vedeti ce conditii se impun. Aceste demersuri nu va costa nimic dar in urma lor poate aflati ca exista posibilitatea sa va construiti balcoane.
Cadrul legal: Legea 50/1991. Se cere Certificat de urbanism la Primăria de sector. În certificat vi se va cere pe lângă acte de proprietate să obțineți mai multe avize. Dar cel mai important, decisiv în situația prezentată, vi se va impune să se facă un raport de expertiză tehnică întocmit de un inginer structurist atestat, care trebuie avizată de Inspectoratul în construcții, expertiză care trebuie să precizeze dacă structura de rezistență a blocului poate suporta sau nu noile încărcături ce se adaugă structurii prin adăugarea balcoanelor respective. Există și situația când se pot prevedea „măsuri compensatorii” de consolidare/extindere a structurii de rezistență a construcției astfel încât să nu se slăbească gradul de siguranță al construcției. În baza avizelor și raportului de expertiză se întocmește un proiect de execuție cu detalii de execuție de către o entitate autorizată, proiect ce trebuie verificat de verificatori atestați, semnat de expert, și apoi depus la Primărie pentru Autorizație de construire. Fiind o construcție cu mai multe etaje problema afectării structuri de rezistență trebuie tratată cu maximă seriozitate. Și ar mai fi un amănunt. În ce an a fost construit/proiectat blocul? Pentru că în timp normativul după care este evaluată rezistența/stabilitatea/siguranța construcțiilor s-a tot revizuit în sensul măririi siguranței construcției. Dacă este un bloc construit înainte de 1978 (când s-a schimbat filozofia calculului structurilor de rezistență) s-ar putea să vă coste cât nu face.
Reabilitare termica
Zabriela
Buna ziua,
blocul in care locuiesc este in reabilitate termica, eu locuiesc la parter si am construit un balcon care este in curs de autorizare (am urbanism, ... (vezi toată discuția)