avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 267 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Expertiza judiciara in contencios administrativ si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Expertiza judiciara in contencios administrativ si fiscal

In cazul il care instanta propune si admite din oficiu proba cu expertiza in cazul unei decizii de impunere a Casei de asigurari de sanatate in privinta corectitudinii calculelor pt debitele impuse prin decizie de impunere insa eu, reclamant, nu doresc aceasta proba pentru ca nu vreau sa fiu pus in situatia de a achita un expert in cazul in care pierd procesul, pot refuza proba cu expertiza in sensul ca ma pot opune la administrarea acestei probe si sa fiu luata in seama? daca da, ce presupune un astfel de refuz? are vreo putere?
va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:17, 7 Noiembrie 2016
Inteleg ca dvs. contestati decizia de impunere a CJAS. Daca nu doriti efectuarea expertizei judiciare dispuse de catre instanta, nu vad ce proba certa puteti aduce in sprijinul punctului dvs. de vedere conform caruia s-a gresit calculul de catre institutia publica.
Prin refuzul probei se poate inchide actiunea deschisa de dvs.
nu contest calculul in sine ci faptul ca s-a procedat la emiterea unei decizii de impunere intrucat eram studenta in anul transferului unui drept de proprietate asupra unui imobil proprietate personala, eu incadrandu-ma in exceptia prevazuta de art 213 lin 1 lit a din legea 95/2006 insa judecatorul a dispus un interogatoriu din oficiu si in acesta intreaba si de modalitatea de calcul a debitelor principale/ accesorii, avand in vedere faptul ca din decizii nu reiese si una dintre decizii (aceea pt accesorii) nici macar nu are data inscrisa. de aceea mi se pare inutila o expertiza si cheltuiala pricinuita cu o astfel de proba. daca eu refuz proba cu expertiza pt argumentul ca nu trebuia deloc calculata contributie invoaand 213 alin1 lit a instanta poate dispune fara acordul meu proba expertizei? si daca da, ce pot face pt a evita?
Ultima modificare: Duminică, 6 Noiembrie 2016
marianaflore, utilizator
Aveţi dreptul să vă opuneţi la administrarea acestei probe, însă judecătorul poate ordona administrarea acesteia chiar dacă dvs. vă împotriviţi. Vedeţi art. 254, alin. (5) şi art. 262, alin. (2) şi (3) Cod procedură civilă:
[ link extern ]
Multumesc. Aveti idee la ce suma se poate ridica o astfel de expertiza intr-un caz ca acela descris?
Eu consider ca un astfel de calcul il poate face si judecatorul fara expert fiind vorba despre o singura suma realizata o singura data, prin aplicarea dispozitiilor legale in materie.
Exista o limita impusa de lege, UN ONORARIU MAXIM PENTRU ACESTE EXPERTIZE?
Ma tem sa nu se faca abuzuri in ceea ce priveste onorariul in cazul acestor expertize..
marianaflore a scris:
Multumesc.

Cu plăcere! :)

Aveti idee la ce suma se poate ridica o astfel de expertiza intr-un caz ca acela descris?

Nu, nu m-am ocupat niciodată de astfel de litigii.

Eu consider ca un astfel de calcul il poate face si judecatorul fara expert fiind vorba despre o singura suma realizata o singura data, prin aplicarea dispozitiilor legale in materie.

Îmi pare rău, însă nu sunt de acord cu dvs. Treaba judecătorului nu este aceea de a face calcule.

Exista o limita impusa de lege, UN ONORARIU MAXIM PENTRU ACESTE EXPERTIZE?

Eu nu ştiu să existe, dar poate vă răspunde cineva care ştie.

Pentru plata onorariului expertului puteţi beneficia de ajutor public judiciar dacă îndepliniţi condiţiile prevăzute în O.U.G. nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.

Alte discuții în legătură

Taxe expertize florescu58 florescu58 Doresc sa aflu , daca taxele pentru expertize ( contabila , auto , imobiliara , valoarea unui teren ) in cazul partajului sunt fixe sau difera in functie de ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara - onorariu provizoriu pentru expert, in cazul ajutorului public judiciar in materie civila. marin 33 marin 33 in data de 16.02.2015 expertul topograf va fi prezent la locul disputei dintre mine si vecinul meu. Prin lege am dreptul la reducerea costului taxei ... (vezi toată discuția)
Onorariu expert dosar penal neachitat Monica H. Monica H. intrebarea mea este: cum se stabileste un onorariu provizoriu pentru o expertiza contabila efectuata intr-un dosar penal (aflat in lucru la Politie) si de ... (vezi toată discuția)