avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiilor in raport cu sporurile acumulate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiilor in raport cu sporurile acumulate

Buna ziua,
As dori sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema: sunt pensionata din anul 2002 iar in urma O.U .4/2005 urma sa ridic o adeverinta de la firma la care am lucrat sa mi se recalculeze pensia in raport cu sporurile acumulate,lucru pe care l-am si facut . Mentionez ca am lucrat la Uzina Tractoru Brasov , care ulterior s-a "dizolvat" ,numindu-se Flavus .Am depus adeverinta la CJP in martie 2008 si am primit un raspuns in ianuarie 2009 de la CJP precum adeverinta nu este buna intrucat avea stampila de Flavus , nu de Tractoru. Am fost la CJP sa ridic adeverinta respectiva sa ma duc la Flavus sa mi se puna o stampila cu Tractoru pe ea. Cei de la CJP mi-au spus ca nu este necesar sa ma duc eu pt stampila respectiva pt ca fac ei lucrul acesta(s-au angajat sa faca lucrul acesta cu toate adeverintele de la Tractoru, nu numai cu a mea).Am asteptat luni bune sa se intample ceva dar nu s-a intamplat nimic. In iulie 2009 am fost din nou la CJP sa intreb ce se intampla cu recalcularea pensiei fapt pt care am facut o cerere de urgentare a recalcularii pensiei.MINUNE, in august am primit deja decizia care ma instiinta ca mi s-a recalculat pensia in raport cu sporurile acumulate.Ceea ce ma nemultumeste pe mine este faptul ca am primit bani retroactiv doar pt o luna(august 2009).Mise parea corect sa primesc bani retroactiv incepand cu luna martie 2008 decand am depus prima data adeverinta. Nu sunt eu vinovata ca CJP i-au trebuit 10 luni sa-si dea seama ca adeverinta nu are stampila corecta.Trebuiau sa ma instiinteze mult mai repede de 10 luni. Nu sunt eu de vina ca incepand cu ianuarie 2009 cand am primit raspuns de la CJP , i-au mai trebuit inca alte 7 luni sa duca adeverinta la Flavus pt stampila necesara.Si culmea este ca imediat ce am facut cererea de urgentare a recalcularii, a "aparut" si adeverinta stampilata si au avut si timp sa si recalculeze pensia .Asadar mi se pare normal si legal sa primesc banii retroactiv incepand cu martie 2008.
In speranta ca m-ati inteles si ca voi primi un rapsuns de la d-vstra Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: sonai , utilizator 20:06, 29 August 2009
1. In primul rand, sa lamurim o problema: dvs. nu va sunt aplicabile dispozitiile O.U.G. nr. 4/2005, intrucat drepturile de pensie vi s-au deschis conform Legii nr. 19/2000.
2. Adeverinta depusa in martie 2008 nu era intocmita potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 340/2001, deci nu putea fi avuta in vedere la recalcularea drepturilor de pensie.
3. Casa de pensii trebuia sa va emita decizie de respingere a recalcularii drepturilor de pensie, cu motivarea de mai sus. In loc sa faca acest lucru, a preferat sa se scarpine cu mana stanga la urechea dreapta timp de un an si jumatate.
Dvs. va revine obligatia legala sa solicitati fostilor angajatori adeverinte, nu casei de pensii.

Am o curiozitate: diferentele de pensie cand le-ati primit? Plata drepturilor de pensie aferente lunii august 2009 se face in septembrie 2009.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Nu casa de pensii mi-a emis adeverinta. Adeverinta a fost emisa de angajator dar intre timp anagajatorul(Intrepr. Tractoru) si-a schimbat denumirea sau a fost preluata de Flavus. Pe adeverinta emisa nu era stampila Intrepr. Tractoru ci a lui Flavus. In cartea de munca normal ca era trecut Tractoru si de aici si neintelegerile. Era si normal ca CJP sa ceara ca pe adeverinta sa fie stampila Intr. Tractoru dar mi-au zis asta in raspunsul lor din ianuarie 2009. Diferenta de calcul a fost doar pe o luna pt ca s-a luat in considerare doar cererea mea de urgentare a recalcularii pensiei in raport cu sporurile pe care am depus-o in luna iulie 2009. Pe decizia de recalculare pe care am primit-o in luna august scrie ca intru in drepturi incepand cu luna august , iar diferenta am primit-o in aceeasi luna(august). Intrebarea mea este daca totusi in conditille acestea (faptul ca au taraganat luni de zile recalcularea si am fost privata de plata diferentei retroactiv) pot face vreo contestatie la CJP si in ce temei legal o pot face. Bineinteles daca ma incadrez legal in a face aceasta contestatie. Va multumesc pt raspuns
Doamna, nici n-am scris ca emite casa de pensii adeverinte, ci ca nu este obligatia ei legala sa faca ceea ce scrieti ca a facut, ci a dvs.

Nu este clar pe ce perioada ati primit diferente. In primul mesaj scrieti:
Ceea ce ma nemultumeste pe mine este faptul ca am primit bani retroactiv doar pt o luna(august 2009)

In cel de-al doilea mesaj scrieti:
Pe decizia de recalculare pe care am primit-o in luna august scrie ca intru in drepturi incepand cu luna august , iar diferenta am primit-o in aceeasi luna(august).

Nu aveti cum sa primiti diferente pentru august 2009 tot in august 2009.

Repet, adeverinta depusa in martie 2008 a fost emisa cu cu incalcarea dispozitiilor legale. In teorie, nu puteti primi drepturi de pensie retroactiv decat cu data de intai a lunii urmatoare in care dvs. depuneti cererea insotita de adeverinta.
Or, in martie 2008 ati depus o adeverinta in baza careia trebuia sa primiti decizie de respingere. Dupa aceea, in loc sa o luati dvs. si sa va duceti la fostul angajator, ati lasat-o casei de pensii care a zis ca face ea ceea ce trebuia sa faceti dvs. N-am auzit, pana acum, de angajati ai caselor de pensii care fac, benevol, ceva ce nu intra in atributiile lor legale. E mai mult decat spuneti dar nu vreau sa aflu!

Ca sa inchei, acum nu aveti niciun temei legal pentru a formula contestatie impotriva casei de pensii. Puteati sa faceti acest lucru inainte de emiterea deciziei de pensie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

Imi cer scuze pt neintelegeri. Decizia este intradevar din 23.07.2009 dar am primit-o in august. Pe decizie scrie :" Drepturile au fost stabilite incepand cu data de 01.08.2009". Diferenta a fost doar pe o luna, pe luna august.Diferenta am primit-o la 6 zile dupa ce am primit pensia ....tot in august . Pe cuponul respectiv scrie clar luna 08.
Mentionez ca in urma raspunsului CJP din ianuarie 2009 prin care ma anuntau ca de pe adeverinta lipseste stampila angajatorului, eu am fost la CJP si mi-au spus ca ei strang toate adeverintele similare cu ale mele si le duc la angajator pt stampila respectiva.Au fost o multime de persoane in aceeasi situatie cu mine. Ce trebuia sa fac eu...sa ma iau de gat cu ei sa-mi dea adeverinta ? Fiind o institutie a statului am avut incredere ca o fac ei, "benevol" sau nu e problema lor atata timp cat acesta a fost raspunsul lor sau si-au asumat aceasta sarcina.Imi era mult mai usor sa ma duc eu cu adeverinta la angajator decat s-o faca CJP si poate nu se ajungea aici. Nu este mai mult decat spun, asa cum spuneti d-vstra, asa s-au intamplat lucrurile. De ce as fi dat niste date sau fapte eronate atata timp cat EU v-am cerut ajutorul?
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intarziere emitere decizie limita de varsta monagab1 monagab1 Tatal meu a implinit in luna mai varsta pt. pensionarea la limita de varsta. Deocamdata are decizie de invaliditate nerevizuibila de anul trecut. Are 60 de ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie Valentin_sandu1969 Valentin_sandu1969 Buna ziua, am si eu o intrebare... Mama mea a iesit la pensie si primeste o pensie in calculul careia nu i-au fost bagate sporurile de toxicitate(unde a ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensie dupa constatarea unei erori uradustefan uradustefan Buna ziua Am o intrebare legata de procedura recalcularii pensiei in cazul in care am sesizat unele erori Am constatat recent urmatoarele situatii: 1. ... (vezi toată discuția)