avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Scutire impozit auto veteran
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Scutire impozit auto veteran

buna ziua. astazi am depus cererea pentru scutirea de impozit auto in baza OUG 46 din 31 august 2016,art 469 alin 5 care imi da dreptul sa fiu scutit de impozitul la o masina . mentionez ca nu sunt casatorit,deci nu exista situatii de co-proprietar.
intrebarea mea este,: din ce data beneficiez de scutire? este aplicabila si pt restul anului 2016 sau doar pt anul 2017? va intreb pt ca am primit un raspuns verbal de la juristul primariei care sustine ca eu voi beneficia (daca am dreptul),doar din 1 ianuarie 2017.pt ca asa prevede codul fiscal,
va multumesc
PS: din cauza taxei de mediu f mari, nu sunt proprietar in cartea masinii,insa in baza contractului de vanzare cumparare am inregistrat.o la primarie si platesc impozitul de 3 ani, Este un motiv pt neacordarea scutirii? multumesc
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2016
krysbeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: krysbeb , utilizator 21:20, 9 Noiembrie 2016
Este legal, veți beneficia de scutire începând cu 01.01.2017
Potrivit normelor de aplicare ale art 469, alin 1, b
[ link extern ]
norme:
103. În aplicarea prevederilor art. 469 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, impozitul pe mijlocul de transport nu se datorează începând cu data de 1 ianuarie a anului următor depunerii documentelor doveditoare, proporțional cu numărul de luni menționate în certificat.
[ link extern ]
[ link extern ] .
In ordonanta din 31 august scrie ca intra in viguare din ziua respectiva.si organele fiscale recalculează impozitul pt perioada 1 ianuarie- 31 august!!! Art 2 din ordinanata face referire la acest aspect.. de aceea sunt in ceata
Este adevărat ceea ce spuneți dar modificarea se referă la acordarea scutirii și coproprietarului soț/soție iar acesta nu este cazul dvs, sunteți unicul proprietar.
Potrivit punctului 102 din normele de aplicare ale art 469, scutirea "se acordă pe baza documentelor doveditoare valabile la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, care atestă situația respectivă, cu excepția contribuabililor care sunt deja cuprinși în baza de date a unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale."
Pentru că ați depus documentele în acest an intrați sub incidența punctului 104 din norme
"104. Scutirea de la plata impozitului pe mijloacele de transport se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor celui în care contribuabilii prezintă organelor fiscale ale administrației publice locale documentele prin care atestă situațiile prevăzute de lege."
Va mulțumesc pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire de impozit conform noului cod fiscal Ghibaciu Ghibaciu am solicitat la primărie scutirea de la plata impozitului pentru :clădiri conform art.456 alin.(1) lit. t, pentru terenul aferent casei conform art.464 ... (vezi toată discuția)
Aplicare oug 46/31.08.2016 marianeagu marianeagu Buna ziua! Scutirile la care face referire aceasta ordonanta de urgenta se vor recalcula cu data de 31.12.2015 pentru a beneficia de scutiri la impozite pe ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladire Vladcry Vladcry Bună ziua,mama mea are gradul de handicap 1 din 2014 până anul acesta am platit impozitul apartamentului nestiind că este scutită.m ar interesa sa stiu ... (vezi toată discuția)