avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna seara, am un c.i.m pe perioada nedeterminata, de 8h/zi. Este un job pe 3 schimburi. Programul pe ziua de lucru ce va urma este comunicat de angajator printr.un sms in ziua anterioara si acesta poate incepe oriunde de la ora 7 dimineata pana la orele 23. Pe tura de noapte este un singur angajat, care nu are voie sa plece la toaleta, tinand cont ca in incinta nu exista conditiile minime sanitare cerute (fara wc, fara chiuveta). Angajatorul barfeste angajatii, le vorbeste urat, din acest motiv existand tensiuni la locul de munca. Orele suplimentare ne sunt comunicate in timpul turei deja incepute ( mai ramai o ora in plus pentru ca atunci vine urmatoarea tura) In ceea ce priveste demisia fara preaviz, pot invoca oricare din motivele de mai sus sau astept sa treaca perioada de 20 de zile de preaviz si apoi plec? Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc
Cel mai recent răspuns: geanina_ , utilizator 20:42, 7 Noiembrie 2016
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

3.La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

4.
... Angajatorul barfeste angajatii, le vorbeste urat, din acest motiv existand tensiuni la locul de munca. ....


Angajatorul trebuie sa se abtina de la orice gest care ar putea sa incalce demnitatea salariatului, iar in masura in care un gest al sau a adus atingere integritatii morale, psihice a salariatului angajatorul are OBLIGATIA de a il despagubi.

Constitutia Romaniei ; art. 1 (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, [...] reprezintă valori supreme şi sunt garantate.

Codul muncii art. 39 alin. alin. 1 lit. e) “salariatii au dreptul la demnitate in munca“.

Nerespectarea demnitatii umane de catre angajator poate face obiectul unei demisii fara preaviz.

5. De asemenea, angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca. (art.175 alin.1C.mun.)

Pe cale de consecinta, incalcarea acestei obligatii poate face obiectul unei demisii fara preaviz.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Imi este de mare ajutor. O noapte buna va doresc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz s0pty s0pty Ce se intampla in cazul demisiei daca angajatorul nu accepta demisia fara preaviz si angajatul refuza sa stea in preaviz? mentionez ca este vorba de angajare ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz, incalcare a drepturilor angajatului si a demnitatii acestuia Ruxandra95 Ruxandra95 Buna ziua am o problema legata de locul de munca, am stat 5 luni la un birou ..timp in care s-a tipat la mine ,am fost pusa sa fac lucruri care nu intrau in ... (vezi toată discuția)