avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Permis de sedere pentru persoana cu cetatenie romana
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Permis de sedere pentru persoana cu cetatenie romana

O persoana detine cetatenie romana prin intermediul tatalui (tatal a obtinut cetatenie si automat si copiii minori), dar pana de curand a avut si permis de sedere temporara, de studii, care a expirat.
Este nevoie de prelungirea permisului de sedere daca aceasta persoana detine cetatenie respectiva? Mentionez ca este studenta la una dintre facultatile din Bucuresti, nefiind deja minor.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 09:26, 10 Noiembrie 2016
Nu mai are nevoie de permisul de sedere, sa-si faca acte romanesti: carte de identitate sau pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate.
Multumesc pentru raspuns.
Pana este gata unul dintre acte (poate dura pana la cateva luni) exista vreo problema in ceea ce priveste justificarea sederii in Romania?
De ex, in cazul in care este oprita pe strada, este legitimata si se constata ca nu apare in evidenta nicaieri dpdv al locului de sedere in Romania
ana0104 a scris:

Pana este gata unul dintre acte (poate dura pana la cateva luni) exista vreo problema in ceea ce priveste justificarea sederii in Romania?

De ce sa dureze atat, n-a depus inca juramantul? Va avea domiciliul in Romania sau in Moldova?
Parerea mea e ca daca are ordinul de acordare a cetateniei romane de ce sa-si faca probleme. Sa faca o copie dupa el si sa-l pastreze in loc de act de identitate.
Problema este eliberarea mai greoaie a certificatului de nastere. Cozile sunt mari astfel ca urmatoarea programare pentru transcriere (si la Bucuresti, si la Iasi, si la Balti) este in martie. Apoi de la programare pana la eliberarea certificatului de nastere mai dureaza in jur de 2 luni.
Pe certificat nu este mentionat domiciliul, dar dupa eliberarea certificatului de nastere se va opta pentru domiciul in Romania si respectiv buletin romanesc.
Asa consideram si noi la moment, ca nu are de ce sa iti faca probleme, mai ales ca si la directia de imigrari din Bucuresti si la consulatul Romaniei la Balti i s-a confirmat ca de circulat intre Moldova si Romania va putea circula cu pasaport si cu acest ordin de cetatenie.
Curiozitatea era in privinta sederii in sine in Romania (daca este legal), in scop de studii, spre evitarea potentialelor amenzi.
Amenda pentru cetatenii romani care n-au acte de identitate e intre 40 si 80 de lei dar nu i-ar putea fi aplicata pentru ca nu din neglijenta ei nu le are. Practic are deja cetatenia romana si poate dovedi ca e in asteptarea actelor. Cred ca ar fi suficient sa aiba mereu la ea o copie a ordinului + carnetul de student.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme angajare rurus rurus Buna ziua, din decembrie 2016 sunt cetatean roman prin redobandire a cetateniei , eu fiind din R Moldova. Sunt in Romania in baza permisului de sedere care ... (vezi toată discuția)
Repatrierea unui cetatean roman const_be const_be Un basarabean a depus juramantul de credinta si a obtinut un certificat care-i atesta cetatenia romana, cu mentinerea domiciliului in strainatate( R. Moldova). ... (vezi toată discuția)
A.i. la dobandirea cetateniei romane marianna_is marianna_is Buna seara! Putin ajutor va rog! Am avut azi la ghiseu doi cetateni din R Moldova care au obtinut cetatenia romana si doresc c.i. E primul meu caz de acest fel ... (vezi toată discuția)