Da, se poate, cu privire la latura civilă a procesului penal. Succesorii părții vătămate pot solicita repararea prejudiciului material și moral și, în aces sens, poate fi încheiat și un acord de mediere.
Da, vă referiți la art 16, lit. g din noul cpp. Închieerea unui acored de mediere între suspect/inculpat și persoana vătămată, în speță succesorii părții vătămate, este o cauză de înlăturare a răspunderii penale. În ce stadiu se află procesul?
Maine va fi primul termen,deci se poate sí cu impacare.Dar nu sunt sigur daca vor accepta impacarea sau medierea cu succesorul.Impacarea are efecte daca intervine INTRE PARTI. De ziceti,am sanse?
Eu cred că este posibil, la modul general vorbind, întrucât succesorii vin în locul părții vătămate și beneficiază de dreptul la împăcare. Rămâne de văzut însă dacă, din moment ce a fost citit actul de sesizare a instanței mai poate fi acceptată împăcarea printr-un acord de mediere. De curând a existat o excepție de neconstituționalitate conform căreia, părțile nu se mai pot împăca prin acord de mediere decât până la cititrea actului de sesizare a instanței, și nu până la rămânerea definitivă a hotărârii, așa cum era inițial .
Totuși, vedeți ce mai puteți face astăzi, pentru că un acord de mediere, chiar dacă nu înlătură răspunderea penală, conferă suspectului/inculpatului șansa reținerii circumstanțelor atenuante prin efortul depus de a repara prejudiciul cauzat și, prin urmare, o pedeapsă redusă, adică imitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită se reduc cu o treime.