avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Concediu medical
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Concediu medical

Mi s-a spus ca chiar daca mi-am depus dosarul de pensionare (pentru limita de varsta) si sunt in concediu legal de odihna pe anul in curs pot beneficia de concediu medical prin intreruperea concediului de odihna. Se poate asa ceva? Daca da in baza carui act normativ si pentru ce perioada?
Multumesc pentru eventualele raspunsuri
Cel mai recent răspuns: ContSters411736 , utilizator 22:00, 30 Noiembrie 2016
Codul muncii prevede posibilitatea intreruperii concediului de odihna cu concediu medical,


ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective de muncă aplicabile.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă şi cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.
(5) În situaţia în care incapacitatea temporară de muncă sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru îngrijirea copilului bolnav a survenit în timpul efectuării concediului de odihnă anual, acesta se întrerupe, urmând ca salariatul să efectueze restul zilelor de concediu după ce a încetat situaţia de incapacitate temporară de muncă, de maternitate, de risc maternal ori cea de îngrijire a copilului bolnav, iar când nu este posibil urmează ca zilele neefectuate să fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihnă anual şi în situaţia în care incapacitatea temporară de muncă se menţine, în condiţiile legii, pe întreaga perioadă a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat să acorde concediul de odihnă anual într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care acesta s-a aflat în concediu medical.


Ati depus dosarul de pensie pentru limita de varsta cu reducere pentru grupa de munca?
Pentru limita de varsta ( 65 de ani)
Conform Codului muncii, CIM inceteaza la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta. Dvs. aveti aceste conditii indeplinite, trebuia ca angajatorul sa va inceteze CIM in ziua in care ati implinit 65 de ani.
Nu vi s-a incetat contractul de munca?
NU pentru ca sunt in concediu de odihna!
Nu este conform legii, daca v-a ramas CO neefectuat, la incetarea CIM vi s-ar fi platit indemnizatia aferenta.
CIm inceteaza de drept la data indeplinirii conditiilor de pensie limita de varsta, nici un motiv nu justifica mentinerea contractului de munca (doar necunoasterea legii!).

Alte discuții în legătură

Zile concediu odihna comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Am un coleg care a avut pana in prezent 2 luni si jumatate de concediu medical. As vrea sa stiu daca pentru aceasta perioada i se opresc zile de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna GabrielaGerea GabrielaGerea Buna ziua, am rugamintea sa-mi spuneti daca dupa o perioada de concediu medical de 18 luni (tuberculoza cu interventie chirurgicala), concediul de odihna ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna VeraBarbu VeraBarbu După o perioadă de un an de concediu medical ( afecțiune oncologică). mai pot beneficia de concediu de odihna restant 2018 deoarece vreau sa incep serviciul (vezi toată discuția)