avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas

Va rog frumos as vrea sa mi spuneti ce hartie legala inseamna o dovadaa ivirii invaliditatii pana in varsta de 16 ani ?Este neaparat necesara o hartie emisa dar emisa de medic pana in aceea perioada adica atunci cand persoana avea pana in 16 ani ?Daca boala este dobandita la nastere si anume oligofrenie gr 1 ,encefalooatie ischemica si avem de la medici specialisti certificate care atesta acest lucru si dovada absolvirii scolii de 8 clase la o scoala pt copii handicapati in acea perioada de pana in 16 ani chiar nu se poate face nimic ?Astept raspuns !Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Nazly , utilizator 10:12, 14 Noiembrie 2016
Nu se înțelege mai nimic din relatarea dvs.

În primul rând care este problema cu care vă confruntați, ce anume doriți să faceți?
Apoi ce legătură au faptele expuse de dvs. cu pensia de urmaș? Vă referiți cumva la pensia de invaliditate sau la indemnizația de handicap ?

Încercați să detaliați puțin situația dvs. apoi expuneți problema.
Sora mea este persoana majora cu handicap psihic gr 1 .In 2014 i am facut si o pensie de invaliditate de 400 lei .Ulterior am aflat ca are dreptul la pensie de urmas de la tata ,am renuntat la cea de invsliditate si a mers un an de zile cu cea de urmas dupa care i s a sistat pe motiv ca nu am avut o hartir datata din perioada in care ea avea pana in 16 ani .problema este ca noi chiar nu mai avem de unde sa luam asa ceva deoarece au trecut aproape 30 ani acte care au disparut dupa perioada postdecembrista .Eu sm depusvla dosar adeverinte si certificate autentice care atesta ca boala este din nastere deci inainye de a implnii 16 ani (legea spune ca are dreptul la pensie pe toata durata vietii da boala a survenit pana in 16 ani .Eu vreau sa va intreb daca nu avem nimic de la medic emis in perioada aceea e normal sa i se suspende pensia ? Si 2 ni s a spus ca nu mai are dreptul sa opteze pt aceasta pensie deoarece daca am renuntat legea nu mai permite asa ceva dar problema este ca nu noi am renuntat ci ni s a sistat .va dati seama ca nimeni nu renunta la pensia de urmas care este si mai mare si care este permanenta ca sa opteze pt mai putin adica 400 si cu revizuire !mentionez ca i s a sistat cea de irmas si i au dat drumul din nou la cea de invaliditate .Noi nu am facut nici o cerere doar ambprimit deciziile acasa ! Va miltumesc anticipat .astept raspuns ,buna seara !!!
Am uitat sa va spun ca are si pensie de handica p cu insotitor dar asta nu are nici o legatura cu problema mentionata mai sus .
Va rog raspuneti mi ,multumesc frumos !
Va rog cititi mai jos !Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas alinmarius alinmarius Pensia de invaliditate ART. 68 (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas cf.l263/2010 ast.86(1) nectarya nectarya Buna ziua, Mama este incadrata cu gradul 1 de handicap grav, permanent, nerevizuibil (Cod boala B91;G82.1) de catre Comisia de Evaluare a Persoanelor cu ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas oana9595 oana9595 Buna ziua. Am 20 de ani si tatal meu a decedat in urma cu 6 luni, nu mai sunt la scoala si as dori sa obtin o pensie de urmas. Am inteles ca pensia de urmas o ... (vezi toată discuția)