Bună ziua! Speram să nu ajung vreodată în această secțiune a forumului.
Pe scurt: văd un tramvai oprit în dreptul meu, la 10-20m de stație din care coboară vatmanul pt. a schimba macazul. Urcă la loc și urc și eu după el. El se întoarce și încearcă să mă împingă afară, eu fiind deja pe trepte. Opun rezistență ținându-mă de bară. Simt o mână în zona gâtului și a feței și nu mai văd nimic. Nu știu dacă din reflex am mușcat sau nu acea mână de pe fața mea. Primesc un pumn în figură apoi ... ceață ... cumva mă văd în vagon.
Motivul: în locul respectiv nu era stație. Nu au fost înjurături.
Tramvaiul se pune în mișcare. În stare de șoc, sun la 112, cer cu poliția, spun că sunt plin de sânge și rog să vină cineva, mi se spune să merg la secția cutare să depun plângere. Insist, polițistul de la telefon țipă la mine pe motiv că n-are cum că sunt în mișcare și îmi închide în nas.
Am doar 2 probe: un filmuleț unde apare fața mea cu obrazul plin de sânge apoi cum mă apropii de cabina vatmanului pe care-l surprind din profil și cum el dă din mână și țipă să iau telefonul de acolo că mi-l sparge și o călătoare care îmi spune să mă potolesc.
Respectiv, un CML pe care scrie 5-6 zile de îngrijiri medicale.
Aș dori, vă rog frumos, să știu următoarele:
1) E corectă încadrarea preliminară făcută de poliție de "lovire și alte violențe" din care să rezulte doar o amendă de 200-1000lei ? Adică nu e și formă agravantă și nu e și abuz în serviciu sau purtare abuzivă pe lângă aceasta?
2) Prin faptul că am fost refuzat la 112 când erau martori și probe (cu toate că la capătul de linie sunt o Poliție Locală și una Județeană) iar apoi tot poliția îmi cere martori și probe cât mai concludente, nu este aceasta o complicitate din partea lor?
Menționez că am mai depus în urmă cu câteva luni o plângere pt. amenințare cu bătaia tot de către un vatman și, în afară de faptul că mi s-a luat o declarație, n-am mai primit nici un răspuns de atunci.
3) Polițistul cu care am vorbit spune că trebuie să aleg între plângere prealabilă și plângere penală. În primul caz - amendă, în al doilea NUP din lipsă de probe și tot la amendă se va ajunge. Dacă apelez la un avocat pt. a doua variantă am vreo șansă să obțin măcar deducerea onorariului și interzicerea respectivului de a mai fi vatman?
Conf CML, fapta se incadreaza la art. 193 alin.2 c.p.. Doar instanta de judecata il poate condamna la amenda penala.
ART. 193 c.p.
Lovirea sau alte violenţe
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.