Am un contract semnat in ianuarie 2016 pentru dirigentie de santier la niste obiective in constructie cu o autoritate publica centrala (minister)
La capitolul "Durata contractului" am urmatoarele: "- Durata prezentului contract este de la data semnarii acestuia de catre parti pana la 31.12.2016, cu posibilitatea de prelungire a duratei contractuale, prin act aditional, in conditiile legii.
- Prestarea serviciilor de supraveghere, va incepe odata cu emiterea ordinului de incepere a executiei lucrarilor si se va continua pe toata perioada de executie a acestora. Perioada de prestare a serviciilor de supraveghere se desfasoara pe o perioada de 9 luni calendaristice de la data primirii ordinelor de incepere a lucrarilor, pentru fiecare obiectiv in parte."
Din motive neimputabile mie (lipsa autorizatii de construire, lipsa contracte cu execuntatii lucrarilor etc.) unele obiective (lucrari) au primit ordin de incepere in perioada 1 aprilie-1octombrie, facand imposibil ca acestea sa fie finalizate pana la sfarsitul anului, o alta parte din obiective nu au primit ordin de incepere nici pana acum.
In cadrul contractului am constituit si o garantie de buna executie - 10% din valoarea contractului", articolul fiind: "- Achizitorul are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie, in limita prejudiciului creat, daca prestatorul nu isi executa, executa cu intarziere sau executa necorespunzator obligatiile asumate prin prezentul contract. In cazul in care prejudiciul produs Beneficiarului este mai mare decat cuntumul garantiei de buna executie, Executantul este obligat sa-l despagubesca pe Beneficiar integral si intocmai. Anterior emiterii unei pretentii asupra garantiei de buna executie, achizitorul are obligatia de a notifica acest lucru prestatorului, precizand totodata obligatiile care nu au fost respectate.
- Achizitorul se obliga sa restituie garantia de buna executie conform art. 92 alin. (2) din H.G. 925/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
La capitolul Incetarea Contractului printre altele avem: "Prezentul contract poate inceta in urmatoarele cazuri: .... Ajungerea la termen;"
Intrebarea este: Pot sa nu fiu de acord cu prelungirea duratei contractului incepand cu 01.01.2017 si sa solicit returnarea garantiei de buna executie? V-as ruga, daca exista, si o baza legala.
1. Când și sub ce formă ați constituit garantia de buna executie - 10% din valoarea contractului ?
2. Care este valoarea totală a contractului ?
2. Care sunt obligatiile asumate de Dvs. prin respectivul contract ?
Art. 92 alin. (2) din H.G. 925/2006, prevede: „ În cazul contractului de servicii, autoritatea contractantă are obligaţia de a elibera/restitui garanţia de bună execuţie în cel mult 14 zile de la data îndeplinirii de către contractant a obligaţiilor asumate prin contractul respectiv, dacă nu a ridicat până la acea dată pretenţii asupra ei.”
1. garantia de buna executie a fost virata intr-un cont de trezorerie la dispozitia beneficiarului, cont din care nu-mi pot transfera banii fara acordul scris al beneficiarului
2. valoarea contractului este de aprox 150.000 lei fara tva, pentru 9 obiective.
problema mea vine din faptul ca serviciile nu s-au desfasurat concomitent, fapt ce mi-a crescut cheltuielile cu mult fata de cele anticipate.
3. obligatiile sunt de urmarire a executiei lucrarilor prin diriginti de santier autorizati pe perioada de executie a lucrarilor, respectiv de la emiterea ordinului de incepere pana la receptia la terminarea lucrarilor. (9 luni / lucrare). pana acum nu am avut "reclamatii", serviciile mi-au fost receptionate si platite in termene decente.
In mod uzual, in cazuri similare, dupa finalul anului, se invita contractantul (societatea comercial) in vederea prelungirii duratei contractului.
In contractul acesta prevederea este putin atipica in sensul ca se prevede:
" - Incepere.finalizare, intarzieri, sistare
- (1) Prestatorul are obligatia de a incepe prestarea serviciilor in timpul cel mai scurt posibil de la primirea ordinului de incepere a lucrarilor, in maximum 5 zile lucratoare.
(2) In cazul in care prestatorul sufera intarzieri si/sau suporta costuri suplimentare, datorate in exclusivitate achizitorului, partile vor stabili de comun acord prelungirea perioadei de prestare a serviciului, fara costuri suplimentare.
- (1) Serviciile prestate in baza contractului sau, daca este cazul, oricare faza a acestora prevazuta a fi terminata intr-o perioada stabilita in graficul de prestare, trebuie finalizate in termenul convenit de parti, termen care se calculeaza de la data inceperii prestarii serviciilor.
(2) In cazul in care:
i) orice motive de intarziere, ce nu se datoreaza prestatorului, sau
ii) alte circumstante neobisnuite susceptibile de a surveni, altfel decat prin incalcarea contractului de catre prestator, indreptatesc prestatorul de a solicita prelungirea perioadei de prestare a serviciilor sau a oricarei faze a acestora fara costuri suplimentare. Partile vor revizui, de comun acord, perioada de prestare a serviciilor si vor semna un act aditional.
- Daca pe parcursul indeplinirii contractului prestatorul nu poate respecta graficul de prestare, acesta are obligatia de a notifica acest lucru, in timp util, achizitorului. Modificareadatei/perioadelor de prestare asumate In graficul de prestare se face cu acordul partilor, prin act aditional.
- In afara cazului in care achizitorul este de acord cu 0 prelungire a termenului de executie, orice intarziere in indeplinirea contractului da dreptul achizitorului de a solicita penalitati prestatorului."
Intrebarea era: pot refuza fara a pierde garantia de buna executie?