avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Credit imobiliar in timpul casatoriei fara implicarea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Credit imobiliar in timpul casatoriei fara implicarea sotului

Buna ziua!
As avea rugamintea de a ma lumina in legatura cu urmatorul subiect: doresc sa achizitionez o locuinta prin intermediul unui credit ipotecar; cum sotul meu nu este de acord, as vrea sa inchei contractul cu banca pe numele meu, sa prezint doar eu adeverinta de venit si prin urmare sotul sa nu fie obligat sa semneze in calitate de codebitor. Stiu ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt automat ale ambilor soti dar acest aspect nu ma deranjeaza; de asemenea, stiu ca bancile solicita sotului sa semneze contractul de credit in calitate de codebitor. Intrebarea ar fi: se poate face vreun act notarial (sau de alta natura) astfel incat sa pot obtine cele explicate mai sus? Bineinteles, in afara actului de divort :) Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:49, 10 Noiembrie 2016
Daca banca respectiva va conditioneaza acordarea creditului de angajarea sotului in calitate de codebitor nu aveti ce face la notar.
Nu puteti decat sa cautati o alta banca, care sa considere ca indepliniti singură conditiile si puteti suporta ratele.
Asa cum casa e bun comun, asa si creditul ar fi comun, ori cum sa fie comun daca sotul nu e de acord si nu semneaza ?
Ar trebui sa va schimbati regimul matrimonial in cel al separatiei de bunuri, sa cumparati casa in nume propriu si sa fiti singur debitor . Pt asta se lichideaza actualul regim si se incheie o conventie matrimoniala. Totul se rezolva la notar.

art 369
După cel puţin un an de la încheierea căsătoriei, soţii pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru încheierea convenţiilor matrimoniale.

Nici varianta divortului pt o perioada nu e de exclus.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Devenire coproprietar Adionita Adionita Bună seara In urma cu 5 ani, prietena mea a contractat un credit prima casa pentru un apartament. A fost contractat doar de ea deoarece eu nu aveam job la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, cat dureaza procedura schimbarii regimului matrimonial? ... Valentina1998 Valentina1998 Buna ziua, cat dureaza procedura schimbarii regimului matrimonial? Adica de la depunerea cererii, inregistrarea etc pana la schimbarea lui efectiva. (vezi toată discuția)
Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)