avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Devenire coproprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Devenire coproprietar

Bună seara
In urma cu 5 ani, prietena mea a contractat un credit prima casa pentru un apartament. A fost contractat doar de ea deoarece eu nu aveam job la momentul respectiv, insa apartamentul era pentru amandoi. La scurt timp dupa aceea am reînceput sa inregistrez venituri si am contribuit la plata ratei proporțional cu veniturile ambilor. Intre timp suntem si căsătoriți.

Intrebarea mea este : stiu ca pot cere in caz de divorț restituirea dreptului de creanță pentru ratele pe care le pot dovedi ca le-am plătit, insa ma interesează cum as putea deveni co-proprietar al acestui imobil?
As putea sa cer bancii sa devin co-platitor si cu acordul ei si al mfp sa fie inscrisa ipoteca de rang II in favoarea mea pentru 50% din imobil sau sunt si alte soluții astfel incat sa fiu protejat in caz de divorț?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:58, 17 Septembrie 2016
Este o chestiune simpla de regim matrimonial, in functie de alegerea facuta initial la incheierea casatoriei, se poate solicita ulterior schimbarea acestui regim, in temeiul art.369

Modificarea convenţională - Articolul 369 - Condiţii
(1) După cel puţin un an de la încheierea căsătoriei, soţii pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru încheierea convenţiilor matrimoniale.

Toate convenţiile matrimoniale, indiferent de data încheierii lor, precum şi modificările acestora, se vor transmite de către notarul public la Registrul Naţional Notarial al Regimurilor Matrimoniale, în vederea îndeplinirii formalităţilor de publicitate.

Cu alte cuvinte problema se rezolva la notar.
Mulțumesc pentru răspuns.

In acest caz, conform contractului de ipoteca sunt obligat sa anunț schimbarea regimului matrimonial si banca poate ataca actul deoarece ii lezează dreptul de proprietate asupra apartamentul, acesta neputând fi grevat de sarcini.

Scjimbarea regimului matrimonial nu cred ca este o soluție in acest caz pentru ca acel contract de ipoteca este foarte solid si orice demers ar trebui sa se daca cu acordul bancii.
Banca nu e lezata cu nimic, isi va da acordul. Sotia va include si casa, dar si creditul in comunitatea de bunuri.
Ati vb cu sotia, e de acord ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este posibila o reipotecare ? de novo de novo Am achizitionat in dec 2011 un apartament prin credit ipotecar. La momentul respectiv nu eram casatorit. Acum m-am casatorit si as dori sa stiu daca pot sa ... (vezi toată discuția)
Prima casa popescubianca popescubianca Buna ziua, Am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Daca am achizitionat o locuinta prin prima casa in 2010, iar acum viitorul sot va ... (vezi toată discuția)
În ce condiții pot cumpăra un imobil în timpul căsătoriei și sa fie numai al meu? grecudana grecudana Vreau sa cumpăr un apartament cu credit imobiliar, căsătorit fiind. Soția nu este de acord nici cu cumpărarea apartamentului și nici cu creditul. În ce ... (vezi toată discuția)