avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Prima casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Prima casa

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire si va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Daca am achizitionat o locuinta prin prima casa in 2010, iar acum viitorul sot va achizitiona o alta locuinta,tot prin prima casa, in care vom locui impreuna si pt care vom plati rate in timpul casatoriei, se poate ca in contractul de vanzare-cumparare sa apara si numele meu?
Creditul la banca este pe numele lui...se poate doar in contract sa apar si eu?
Ne vom casatori imediat dupa incheierea contractului...fiindca daca am fi fost casatoriti el nu ar mai fi beneficiat de acest credit.
Cum pot face ca in cazul unui divort sa am si eu cota-parte din aceasta locuinta?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:37, 1 Iunie 2012
Nu puteti fi parte in contractul de vanzare- cumparare fara sa fiti parte in contractul de credit.
Nu veti avea o cota parte din imobil, veti avea un drept de creanta pt cat veti contribui dvs la plata ratelor si la imbunatatiri aduse acelui apartament, asa cum va avea si sotul privind ratele ca casa cumparata de dvs


La incheierea casatoriei , puteti opta pentru regimul comunitatii conventionale care ofera posibilitatea de a include in comunitate a unor bunuri proprii dobandite inaintea casatoriei.
Se va naste insa intrebarea de ce sotul aduce bunul propriu in comunitatea conventionala, iar dvs nu.

Art. 367. - În cazul în care se adoptă comunitatea convențională, convenția matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte: a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepția bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) și c)


Art. 334. -
(1) Pentru a fi opozabile terților, convențiile matrimoniale se înscriu în Registrul național notarial al regimurilor matrimoniale, organizat potrivit legii

(4) Ținând seama de natura bunurilor, convențiile matrimoniale se vor nota în cartea funciară, se vor înscrie în registrul comerțului, precum și în alte registre de publicitate prevăzute de lege. În toate aceste cazuri, neîndeplinirea formalităților de publicitate speciale nu poate fi acoperită prin înscrierea făcută în registrul menționat la alin. (1)

Art. 335. -
(1) Convenția matrimonială nu poate fi opusă terților cu privire la actele încheiate de aceștia cu unul dintre soți, decât dacă au fost îndeplinite formalitățile de publicitate prevăzute la art. 334 sau dacă terții au cunoscut-o pe altă cale
(2) De asemenea, convenția matrimonială nu poate fi opusă terților cu privire la actele încheiate de aceștia cu oricare dintre soți înainte de încheierea căsătoriei.



Art. 369. -
(1) După cel puțin un an de la încheierea căsătoriei, soții pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege pentru încheierea convențiilor matrimoniale .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adaugare proprietar apartament bdgabi bdgabi Buna ziua Am achizitionat un apartament prin prima casa. Intre timp, m-am casatorit si as vrea ca si sotul sa fie trecut ca si proprietar avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial Pupazica Pupazica Buna ziua. Urmeaza sa ma casatoresc.Sotul meu a luat prin prin programul \\"prima casa\\" un apartament pe numele lui. Doresc ca dupa casatoriei sa fim ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial ales dupa casatorie soaresiluna soaresiluna Buna seara. Va rog sa imi spuneti si mie daca nu am facut acea conventie matrimoniala inainte de casatorie cum ca bunurile din timpul casatoriei nu sunt bunuri ... (vezi toată discuția)