avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie teren si casa unui nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie teren si casa unui nepot

Buna ziua,

Poate fi facut act de donatie de la bunic la nepot, copil de 5 ani cu clauze pt parintii nepotului?
Ma intereseaza in cel mai mult sa stiu daca se poate trece in actul de donatie o clauza prin care nepotul nu are voie sa instraineze casa cat traiesc parintii lui.
Pe langa acesta situatie trebuie mentionat ca bunicul are doi copii, unul care are nepotul de 5 ani si unul singur. Copilul celalalt ar trebui sa dea declaratie la notariat ca renunta la terenul si casa respectiva? Ca totul sa fie sigur si aranjat cum trebuie pt viitor.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Dragos1109 , utilizator 16:31, 11 Noiembrie 2016
sugerez sa se faca o vanzare : nuda proprietate catre copil si dr de uzufruct catre parinti care vor aparea ca procuratori de fonduri; celalalt fiu al bunicului nu tb sa faca nimic deoarece cata vreme bunicul traieste, nu exista mostenire si, ca atare, nu are la ce renunta; nu sfatuiesc sa se incheie un act de donatie insa pretul de vanzare tb sa fie real si serios pentru a nu se putea invoca o prezumtie de gratuitate (deci de donatie) de catre celalalt fiu al bunicului; din cate stiu e nevoie si de acordul aut tutelare (se ocupa notarul); pretul se va stabili in functie de cotatia din grila notariala (e cel mai avantajos)
Bunicii pot dona nuda proprietate copilului și uzufructul parintilor copilului. Vanzarea intre parinti si copii se prezuma a fi donatie iar pretul daca s-ar da ar fi prin banca , in plus vanzarea cu procuratori de fonduri prin donatie este un act care se va taxa de doua ori vanzarea si donatia, iar la vanzare se percepe si impozity..
Donatia sa fie scutita de raport insa ea nu va fi scutita la decesul bunicilor de reductiune daca o va cere celalalt copil. daca bunicii mai au si un alt bun imobil de donat si ceilulialt copil ar putea face acest lucru facandu se vorbire in ambele donatii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. nu exista vanzare prin donatie, cu sau fara procurator de fonduri; e un nonsens; despre taxare nici nu comentez
2. vanzarea nu se prezuma a fi donatie
3. se doreste evitarea unei eventuale stari litigioase cu celalalt copil al bunicului asa ca toata discutia despre donatie e inutila
Oricum, avand in vedere ca nu cred sa fie vorba de vreo casa in cartierul Primaverii din Bucuresti, nu cred ca pretul de grila sa fie atat de mare incat sa nu poata fi platit si, implicit, taxat
Imi cer scuze ca am omis sa raspund la intrebarea privind clauza de instrainare : se poate trece (627 NCC) dar este posibil sa fie nevoie de bani pentru vreun motiv suficient de serios (boala, de ex.) si interdictia sa fie o piedica. Nu v-as sfatui. Oricum, interdictia opereaza pe o perioada de max 49 de ani.
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2016
Irina Pricop, Consilier juridic
zoya va rog daca nu stiti despre ce este vorba nu mai comentati.
Vanzarea cu procuratori de fonduri prin donatie este un act juridic complec ce cuprinde doua acte intr unul singur! O donatie in bani care se taxeaza ca donatie si vanzarea care este cel de al doilea act! daca nu ati auzit dvs de el nu inseamna ca nu exista!
Daca nu se da niciun pret este un act simulat , adica o donatie deghizata. De obicei parintii nu vand copiilor.
Ca ordin de marime impozitul la vanzare este dublul onorariului. Se vede ca nu prea stiti despre ce este vorba!
Cred ca intai trebuie sa cantarim destul de mult inainte de a da un raspuns....cu aere de cunoscator.
Daca erati atenta tocmai am sugerat daca este posibil si exista in patrimoniul bunicului alt imobil sa se faca inca o donatie catre celalalt fiu.
Daca vanzarea este de fapt o donatie deghizata tot la reductiune s ar putea ajunge. Insa reductiunea este facultativa si nu obligatorie de cerut la deschiderea unei succesiuni.
Multumesc pt raspunsuri. Toata problema este ca nu sunt bani de transferat prin conturi. Casa a fost facuta cu bani truditi luna de luna, nu au fost stransi intai. Se doreste reglementarea faptului ca: la acea casa au trudit numai parintii nepotului (unul dintre copiii bunicului) sot si sotie, celalat copil al bunicului recunoaste asta si nu vrea nimic de la aceasta locatie, pt ca mostenirea lui este un apartament pe care bunicul il detine si ii convine asa.
Trebuie reglementata situatia juridica, de drept si de fapt, parintii nepotului care au trudit sa nu fie dati afara niciodata de acolo iar nepotul sa nu ramana fara casa in caz ca este atacat actul de donatie, vreodata in timp de cineva. Stiu ca act de vanzare fara bani in banca nu se poate.

Nu stiu daca am explicat limpede, dar sunt confuz in ceea ce priveste procedura, bani nu sunt, doar proprietatea.

Alte discuții în legătură

Act vanzare-cumparare ContSters222740 ContSters222740 Buna ziua! Eu si sotia am dori sa facem un act pe o proprietate fiicei noastre in varsta de 19 ani(dintr-o casatorie anterioara am 2 copii). -Ce fel de act ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare - cumparare imobil catre minori auriciu auriciu Buna ziua, Parintii mei proprietari a doua apartamente vor sa faca act de vanzare - cumparare nepotilor lor ( copii mei ) in varsta de 3 ani respectiv 9 ani. ... (vezi toată discuția)
Vocatie succesorala. reprezentarea ContSters297911 ContSters297911 Buna ziua fiind 3 copii la parinti, unul dintre copi decedeaza, cum se imparte mostenirea persoana decedata avand la randul ei 2 copii ... (vezi toată discuția)