avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Atac vascular cerebral in strainatate la sofer de TIR
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Atac vascular cerebral in strainatate la sofer de TIR

Buna.
Socrul meu este angajat la o firma romaneasca de transport. Este sofer pe comunitate. Intr-o parcare in Italia in timpul incarcarii sau odihnei (nu stiu inca) a suferit atac cerebral vascular, acum este spitalizat la un spital din Italia intr-o stare grava.
Se considere acest caz ca accident de munca ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:30, 5 Ianuarie 2017
Firma de transport trebuie sa anunte institutia teritoriala din Italia care se ocupa cu securitatea si sanatatea in munca pentru efectuarea unei cercetari a evenimentului produs. Posibil ca politia teritoriala din Italia sa fie deja sesizata de catre spital si sa intocmeasca un dosar de cercetare a evenimentului produs.
Ambasada/ consulatul Romaniei din Italia trebuie sesizat de catre firma de transposrt din Romania pentru a tine legatura cu spitalul si pentru a colecta toate documentele medicale emise in urma spitalizarii in Italia. Va trebui platita spitalizarea in Italia de catre firma de transport/ firma de asigurari a soferilor si a marfii/ firma de asigurari individuale, nominala a soferului respectiv.. Familia trebuie sa tina legatura cu ambasada din Italia, cu spitalul si cu firma de transport.
Evenimentul produs trebuie comunicat la ITM din judetul unde este inregistrata firma de transport/ Inspectia muncii. Toate documentele intocmite (de politia din Italia, de spitalul italian, de institutia italiana care se ocupa cu ssm, etc.) trebuie sa ajunga la ITM/ Inspectia muncii din Romania, in original si traduse in limba romana. In baza acestor documente, se va cerceta in tara evenimentul produs si probabil va fi incadrat ca accident de munca, de traseu, daca s-a respectat traseul tir-ului, convenit/ mentionat in documentele de transport/ fisa individuala de instruire in domeniul ssm a soferului.
La dosarul de cercetare din tara se vor solicita de la firma de transport alte documente (dosarul medical al soferului, fisa individuala de instruire ssm a soferului, instructiuni proprii ssm, documente de transport, etc.)
Buna.
Socru acum este la o reabilitare in alta clinica tot in Italia. Firma de transport ne-a ajutat cu transportul pana in Italia fiicei domnului si cu un ajutor de 500Euro.

Va raspund, ca cazul nu a fost sesizat la politia (carabinerii), mult ca sigur nu a fost sesizata si institutia teritoriala din Italia si consulatul. Eu (nu firma) a trebuit sa plec la CNASS sa depun documente de la spital traduse.
Cine suporta costul transportului cu ambulanta dupa recuperare? (Domnul poseda de cardul european de sanatate, si la firma au spus ca soferii nu mai au alte asigurari suplimentare)
Cum pot sa aflu daca la ITM acest caz este in cercetare ca AM ?
Multumesc.
Puteti depune o adresa scrisa la ITM, cu nr. de inregistrare/ data, sa furnizati datele producerii evenimentului si sa intrebati daca este dosar in cercetare. Veti primi raspuns scris.
Daca nu a fost anuntat evenimentul in Italia/ nu a fost cercetat de politie/ institutia care se ocupa cu ssm, firma nu a anuntat evenimentul la ITM este putin probabil sa existe dosar de cercetare in lucru. In urma sesizarii dvs. daca firma angajatoare a soferului este din tara, ITM va obliga respectiva firma sa faca demersuri pentru furnizarea de date in vederea cercetarii evenimentului produs.
Inteleg din mesajul dvs. ca ati depus documente medicale la CNAS si se vor plati de aceasta spitalizarea si recuperarea medicala ?! Firma de asigurari nu plateste nimic ?
Firma de transport va plati probabil transportul in tara a soferului accidentat.
In mesajul meu anterior am facut niste precizari legate de calea de urmat. Nu spuneti in ce stadiu va regasiti.
Multumesc pentru raspuns.
Acum sa public un scurt istoric.
Atac vascular cerebral s-a produs in 8 noiembrie. Pana in data 13 decembrie a fost in spital unde era facuta si interventia chirurgicala(au scos un fragment din craniu) si era 3 saptamani in coma indusa.A ramas paralizat pe jumatate corpului si nu poate vorbi. Din 13 decembrie l-au trimis in alt spital de recuperare (unde se afla acum) si dupa ceva timp trebuie facuta operatia din nou ca sa pune fragmentul inapoi. Ce proceduri urmeaza dupa - - nu stim. Medicii italieni au spus ca sa cautam si aici de acum un centru de recuperare ca sa nu pierdem timp important.
Sediul firmei este in tara. Mi-au raspuns telefonic ca ITM este sesizat. Dupa primirea si traducerea actuuil de spitalizare (din clinica unde s-a aflat pana 13 decembrie) eu am adus la ei. Doamna de la sediu a facut numai o copie de pe actul, si mi-a trimis la CNASS pentru a obtine concediu medical (ca acest lucru nu este obligatia lor). Nu am intrebat nimic despre transportarea bolnavului dupa spitalizare . Am depus acestea actele la CNASS (numai pentru concediu medical) si acum astept raspunsul.
In stadiu asta acum ne aflam.
"Cine plateste recuperarea medicala ?" - tot nu stiu nimeni inca nu ne-a informat despre ceva plata.
Acum am deschis problema in detalii. Si ,va rog, sa ne ajutati ce sa facem mai departe.
Totusi sa ma duc personal la ITM ?
Are obligatia firma angajatoare sau firma de asigurari sa asigure reabilitare in Italia(in cazul daca CNASS nu plateste) si transportul pacientului cu ambulanta (daca va fi cazul)
Multumesc.
Daca nu s-au depus la ITM documentele mentionate de mine in primul mesaj, nu se face nicio cercetare. Ar trebui sa depuneti o nota scrisa la ITM, cu nr. de inregistrare/ data in care sa intrebati de stadiul cercetarii.
Daca va fi declarat AM veti putea beneficia de prevederile Legii nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP,
-art.18 următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
Toate firmele romanesti contribuie obligatoriu, lunar, la un fond unic national din care se platesc prestatiile si serviciile prin casa judeteana de pensii. Concediile medicale pentru AM si BP se platesc 100 % din salariu.
Prin contractul colectiv de munca de la nivelul firmei, se pot prevedea ajutoare materiale din partea firmei pentru victimele/ urmasii victimelor unor AM si BP.
Firmele de transport incheie asigurari pentru accidente cu firme de asigurari, nominale sau pentru un numar de lucratori. In cazul producerii unui eveniment, firmele incaseaza asigurarea si de multe ori uita sa o dea asiguratilor.
Pentru soferii de TIR, firmele incheie obligatoriu asigurare de sanatate, valabila in strainatate, tocmai pentru astfel de cazuri ca cel prezentat de dvs.
La aceasta sectiune de forum veti gasi mai multe discutii legate de AM similare petrecute in tari UE. Ar trebui sa le cititi. Vati gasi mai multe informatii utile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident Chiolan Chiolan Am avut un accident rutier in drumul de la serviciu spre casa, nu eu am fost sofer, dar eu am fost cel care a avut probleme - o mana si un picior rupte, ... (vezi toată discuția)
Accident de munca almasanaurelian almasanaurelian buna ziua,sotia mea a avut accident auto in timp ce era dusa acasa de la munca de un angajat din personalul de conducere de la firma unde lucreaza.a fost ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii- accident la locul de munca alex-aldea07 alex-aldea07 Fratele meu a avut un accident la locul de munca, el fiind sofer profesionist la o firma romaneasca.Accidentul s-a intamplat in italia acum 4 luni. Nu a primit ... (vezi toată discuția)