avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca

buna ziua,sotia mea a avut accident auto in timp ce era dusa acasa de la munca de un angajat din personalul de conducere de la firma unde lucreaza.a fost trimisa acasa deoarece la locul ei de munca era o defectiune si nu se putea lucra,vina pentru accident nu fost a celui ce o ducea acasa ci a unui camionagiu care i-a lovit din spate cand asteptau sa vireze pe un alt drum,daca este considerat accident de munca se primesc ceva despagubiri?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 11:36, 31 Decembrie 2016
Pentru a fi declarat AM de traseu, in urma cercetarii evenimentului produs, pe dosarul de cercetare intocmit de catre comisia numita prin decizia angajatorului, trebuie sa se obtina avizul ITM. Conditia este ca evenimentul sa se fi produs pe traseul mentionat in fisa individuala de instruire ssm, intre orele mentionate si cu mijlocul de transport pus la dispozitie de catre angajator. La dosarul de cercetare trebuie sa existe PV al politiei si documente medicale care sa ateste urgenta, spitalizarea, tratamentul, etc.
Victimele AM beneficiaza de drepturile prevazute in Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarile pentru AM si BP,
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma pot exista prevederi de acordare ajutoare materiale pentru victimele AM si a BP.
Firma de asigurari (RCA) a soferului vinovat de producerea evenimentului rutier poate acorda despagubiri daca sunt indeplinite conditiile din polita de asigurare.
Nu ati mentionat ce s-a intamplat cu sotia si soferul firmei. Au necesitat ingrijiri medicale la locul accidentului, au fost transportati la spital, etc.?
soferul a avut 4 inele de la coloana fisurate,stiu ca a fost dus cu elicopterul smurd la timisoara unde a fost operat,sotia mea a avut fisura la coloana cervicala un cheag de sange pe creier,piciorul stang si acum este umflat de la lovitura,ea a avut 54 de zile de ingrijiri medicale de la medicul legist,soferul nu stiu cate.
Se pot solicita despagubiri materiale si morale de la asiguratorul RCA al soferului vinovat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident Chiolan Chiolan Am avut un accident rutier in drumul de la serviciu spre casa, nu eu am fost sofer, dar eu am fost cel care a avut probleme - o mana si un picior rupte, ... (vezi toată discuția)
Despagubiri morale, accident de munca clau88 clau88 Salutare, acum 3 luni am suferit un accident rutier ,urmare a caruia sunt si la ora actuala inapt fizic,medical,anume:ma deplasam pe un drum judetean intre ... (vezi toată discuția)
Accident rutier(accident de munca) IIULIU IIULIU Buna Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am in situatia urmatoare:ma intorceam cu masina(eram pasager) spre casa dintr-o alta localitate unde am fost intr-o ... (vezi toată discuția)