avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de CCC?

Nu mai stiu pe cine sa intreb sa ma lamureasca cu concediul si indemnizatia pentru copil.din ianuarie 2015 am lucrat pana in 27 august 2015 apoi am pauza septembrie si in octombrie 2016pe 30 m am angajat pana in martie pe 27 2016 apoi pauza aprilie si din mai lucrez fara intrerupere pe data de 20martie2017 nasc .asadar din mai 2016 pana in martie 2017 stt 11 luni daca nu am lucrat luna aprile 2016 nu se iau deloc in considerere celelelalte.unde pot intreba ?pot plati undeva din urma luna respectiva ca am stat acasa?am intrebat la contabilitate unde lucrez si mi au spus ca nu au de unde sa stie .sa merg la primarie cu contractele sa imi faca un calcul .as dori tare sa ma ajutati sa stiu daca pot lua sau nu indemnizatie de crestere copil .macar dca mai e ceva de facut sa rezolv acum daca nu sa imi iau gandul?va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: Dedea24 , utilizator 09:42, 12 Noiembrie 2016
Daca data prezumata a nasterii este 20 martie 2017, atunci perioada eligibila pentru CCC este aprilie 2015 - martie 2017

Daca aveti realizate cel puţin 12 luni in perioada sus mentionata venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit sau v-ati aflat în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010. (de exemplu, ati beneficiat de indemnizatia de somaj, pensie de invaliditate, concedii medicale, concediu pentru cresterea copilului , concediu fără plată pentru creşterea copilului etc.) , beneficiati de indemnizatia pentru CCC .
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Astea 12 luni trebuie sa fie neintrerupte ?nu am lucrat o luna de zile nu ma afecteaza cu absolut nimic?
Cele12 luni nu trebuie sa fie neintrerupte .. Luna in care nu ati realizat venituri nu va afecteaza daca in celelalte 23 de luni eligibile pentru CCC aveti realizate in cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit sau v-ati aflat în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Norme de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor :
art.4
.....
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin.(5) din ordonanţa de urgenţă;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc mult de tot.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie ccc edo23 edo23 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o persoana in urmatoarea situatie beneficiaza de indemnizatie crestere copil: - data estimata a nasterii Iunie 2017 - ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Costin06 Costin06 Buna ziua, Sotia a nascut pe 24.08.2018 , a lucrat din martie 2017 pana in septembrie 2017(inclusiv) la o alta firma iar de la 2 dec. 2017 este angajata la ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil angajat perioada determinata ramona2oo5 ramona2oo5 Buna ziua, Sunt angajata din data de 12 mai 2016 cu contract pe perioada determinata ce urmeaza sa expire in luna ianuraie 2017. In anul 2015 am lucrat pe ... (vezi toată discuția)