avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional cursuri de calificare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional cursuri de calificare

Buna ziua . Am facut de curand un curs de calificare de valoare relativ mica , si inspectorul de resurse umane al intreprinderii mi-a facut act aditional prin care ma oblig sa nu plec timp de 5 ani de zile . Exista vreun cadru legislativ care face referire la perioada de timp pe care o poate pune angajatorul in actul aditional ca urmare a finalizarii unui curs de calificare? Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 10 Noiembrie 2024
Actul aditional, ca orice lege, nu poate avea efect retroactiv. Trebuia incheiat inainte de participarea la cursul de specializare/calificare. Nu sunteti obligat sa-l semnati, dar va lasa o ocazie de negociere cu angajatorul in cazul in care poate ati beneficia de anumite avantaje in urma cursului de calificare. Unde lucrurile nu sunt batute in cuie este loc de negociere, doar suntem pe piata muncii si la piata se poate negocia.

Codul muncii
Art. 196
(1) Participarea la formarea profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
(2) Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
Art. 197
(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.
(2) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1) , salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deţinute.
(3) Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională conform alin. (1) , salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Art. 198
(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională, în condiţiile art. 197 alin. (1) , nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă stabilită prin act adiţional.
(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.
(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.
(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2016
ytrewq, utilizator
După ce am făcut cursul m-au pus sa semnez un act adițional cu dată anterioară cursului.
Am refuzat să semnez din mai multe motive.
1. Într-un articol scrie ceva în limba engleza, și nu știu ce înseamnă.
2. Au introdus o clauză ca nu am dreptul la avansare în altă funcție pe o perioada de un an..
3. Nu au acordat nici o indemnizație de delegare, pe motiv că organizatorul cursului asigura masă și cazare, spunând ca nu există în CCM decât termenul de diurnă=hrană.
În acest caz nu se aplică dreptul din Codul muncii?
Eu în perioada în care am fost la curs de 6 zile , 5 zile lucrătoare, am pierdut sporurile și bonurile de masă astea însumând 600 lei.
Mă mai pot obliga să îl semnez?.. sau mă mai pot pune să plătesc ceva ?
Mulțumesc!
1. Nimeni nu poate fi onbligat sa semneze un act aditional.

2. Art. 16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana, cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat.
....
In speta, consider ca, si actul aditional trebuie incheiat in limba romana.

3. Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala, salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute. (art.197 alin.2 C.mun.)
In baza acestei prevederi legale se poate aprecia ca, salariatii beneficiaza de tichete de masa in zilele in care participa la formare profesionala initiata de angajator.

4. Diurna sau indemnizatie de delegare este aceeasi sintagma.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)
Neclaritati privind formarea profesionala maia3 maia3 Buna ziua, Am niste neclaritati in legatura cu actele aditionale privind formarea profesionala: in ART. 194 se specifica obligatia angajatorului de a ... (vezi toată discuția)
Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)