avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbare carte de identitate + permis de sedere + ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbare carte de identitate + permis de sedere + cetatenie copil

Buna seara,

Va scriu in legatura cu schimabarea unei carti de identitate.
Sunt cetatean roman, casatorit cu cetatean sarb (am certificatul de casatorie emis de consulatul roman din Vrsac, Serbia). Ne-am mutat de curand in Bucuresti si trebuie sa imi schimb cartea de identitate cu noul nume si o adresa noua. De asemenea am un copil, care este cetatean sarb deocamdata.
Am cautat lista de acte necesare pentru schimbarea cartii mele de identitate, dar am cateva intrebari si anume:
- Declaratia de luare in spatiu: propietarul locuintei unde ne putem face adresa are deja incheiat un contract de comodat pentru un cabinet de psihoterapie, care nu functioneaza insa acolo. Afecteaza acest lucru posibilitatea luarii in spatiu?
- Este suficienta declaratia in fata unui notar ca ne ia in spatiu? Va trebui cate o declaratie separata pentru fiecare membru al familiei mele, sau este suficienta o singura declaratie cum ca ne in in spatiu pe toti?
- In momentul in care avem declaratia, mai avem nevoie si de contractul de vanzare - cumparare al casei de pe numele propietarului?
- Conteaza daca propietarul are adresa pe alt imobil?

La fel pentru permisul de sedere al sotului meu, fiind vorba de acelasi imobil si aceeasi situatie, afecteaza cumva obtinerea lui toate problemele enumerate mai sus?

Multumesc frumos,
Gabriela
Cel mai recent răspuns: gabrielaonescu , utilizator 11:25, 16 Noiembrie 2016
Scuze ca tot insist. Nu sunt sigura ce inseamna transcrierea acestui document. Inseamna ca copilul meu primeste un certificat de nastere romanesc si primeste automat cetatenia romana? Sau ca pur si simplu este o transcriere a unui certificat de nastere strain?
Situatia in care suntem acum este urmatoarea: eu nu am numele schimbat in cartea mea de identitate cu numele in urma casatoriei. In actele sarbesti ale copilului atat in certificatul de nastere cat si in certificatul de casatorie roanesc eliberat de consulatul Romaniei apar cu numele nou. Motivul pentru care nu am obtinut inca cetatenia romaneasca a copilului este ca nu aveam inca schimbat numele meu in urma casatoriei, si de la consulat mi s-a spus ca daca imi fac un pasaport sau o carte de identitate cu numele nou, cetatenia copilului se face usor la ei. Din ce am citit eu transcrierea certificatului de nastere se face cu un act al meu cu numele nou, si s-ar putea face doar dupa ce obtin eu noua carte de identitate. Si acum aflu ca nu pot face cartea noua de identitate in lipsa acestei transcrieri. Nu stiu daca ma fac bine inteleasa, imi cer scuze.
Ce vreau sa aflu de fapt: pot sa fac transcrierea certificatului de nastere inainte de a avea un buletin cu numele nou care apare peste tot in actele copilului?
Multumesc frumos,
Gabriela
Veti solicita mai intai un act de identitate pe noul nume, dupa care transcrierea certificatului de nastere a copilului dvs. Astfel va fi si copilul cetatean roman(si asa suntem din ce in ce mai putini). Aveati termen de 15 zile dupa casatorie sa va schimbati buletinul. Puteti fi amendata(intre 40-80 lei). Buletinul in 7 zile il ridicati, dupa care transcrierea in 30 de zile. Sunt primarii la care se poate achita o taxa de urgenta. Incercati. Copilul este nascut dupa ce v-ati casatorit?Adica dupa ce v-ati schimbat numele, trecand pe numele sotului? Dvs. cum figurati inscrisa in certificatul de nastere a copilului eliberat de aut. sarbe?Cu numele de fata sau cu cel al sotului?
Multumesc pentru raspuns. Stiam de amenda, nu am avut cum altfel. Copilul este nascut dupa casatorie, iar eu in toate actele eliberate de autoritatile sarbe sunt trecuta cu noul nume cu vechiul nume intre paranteze. Deci pentru eliberarea buletinului ajunge doar traducerea legalizata a certificatului de nastere? Transcrierea inca o data intreb, inseamna obtinerea cetateniei romane a copilului sau asta inseamna un alt demers la autoritati?
D-na, copilul dvs. are cetatenia romana, fiind nascut dintr-un parinte de cetatenie romana. Ca sa existe in documentele oficiale trebuie sa obtineti un certificat romanesc, pe care conform legii romane sunteti obligata sa-l solicitati de la autoritatile romane in termen de 6 luni de la nasterea copilului. Nu va ramane decat sa obtineti actul de identitate pe noul nume, dupa care sa solicitati transcrierea certificatului.
Multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere sunt trecuta cu numele sotului dar pasaportul il am pe numele vechi - pot intra in romania cu ea fara probleme? roxita roxita sunt cetatean roman, rezident in australia.cand m-am casatorit mi-am schimbat numele in australia dar pasaportul e pe numele vechi X, iar pe certificatul de ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume in acte - dupa casatoria cu un cetatean german petro_lore petro_lore buna, in august ma casatoresc in germania cu cetatean german; as dori sa stiu ce acte trebuie schimbate dupa casatorie(in urma schimbarii numelui) si cat ... (vezi toată discuția)
Transcrierea certificatului de casatorie la sector 1 bucuresti. Tanea05 Tanea05 Buna ziua! spuneti-mi va rog care e procedura de transcriere a certificatului de casatorie moldovenesc la sector 1 Bucuresti? Cit dureaza intreg procesul? ... (vezi toată discuția)