avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... înșelat de bancă
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

înșelat de bancă

Art. 36 din O.U.G. nr.50/2010 (așa cum a fost publicată în M.O. nr. 389 din 11 iunie 2010), prevede:
,,Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensaţie în cazul rambursării anticipate, costuri aferente asigurărilor, după caz, penalităţi, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor.’’
iar art. 35 alin. 1 din același act normativ,
(1) Fără a aduce atingere prevederilor legale privind modificarea dobânzii, pe parcursul derulării contractului de credit:
a) se interzice majorarea comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricăror altor costuri aferente contractului, cu excepţia costurilor impuse prin legislaţie;
Acest comision de risc a devenit evident în afara legii prin perceperea lui.

Deci, în perioada 2010 - 2011 entitatea bancară prin însumarea comisionului de urmărire riscuri și a celui de administrare, prin încălcarea legii, a adus clientului un prejudiciu de 200 Euro, precum și alte prejudicii din alte încălcări ale legii. Astfel, ajungându-se la pierderea imobilului prin executare silită.
În cadrul unui dosar penal,banca transmite cu tupeu:
,,în situația ipotetică în care prevederile OUG 50/2010 s-ar fi aplicat contractului de credit încheiat cu dl ....., o eventuală încălcare a prevederilor art. 36 ar fi constituit o faptă contravențională, nu penală, așa cum rezultă în mod expres din prevederile art. 86 din Ordonanță.’’
Întrebare: fapta contravențională este doar încălcarea prevederilor art. 36 din Ordonanță, iar vanzarea unei creanțe nereale (creanță însumată și cu suma adunată din această încălcare a prev. 36) este infracțiune de înșelăciune?
Nu cred că există altă prevedere în legislația română prin care o entitate comercială (profesionistă) să înșele o persoană fizică (producându-i prejudiciu financiar) și să fie considerată contravenție.
vă muțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Comision de risc banca scristi2011 scristi2011 Buna seara, vin cu rugamintea la dvs sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la contractul meu de credit cu o banca.In contractul meu de credit semnat in 2008 ... (vezi toată discuția)
Oug 50/2010 si introducerea unui nou comision neprevazut in contract T.O. T.O. OUG 50/2010 s-a vrut a avea intentii bune, dar pe unii debitori i-a faultat. Eu m-am pricopsit cu un comision nou pe care nu il aveam in contractul initial. ... (vezi toată discuția)
Credit cu comision de risc klaus86 klaus86 Potrivit OUG 50/2010, art. 36: Art. 36 Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit ... (vezi toată discuția)